Με τα αποθέματα φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ ολοκληρώνεται η χειμερινή περίοδος της αυξημένης κατανάλωσης για την Ευρώπη, βελτιώνοντας τους όρους ενεργειακής επάρκειας μετά από 2 χρόνια κατά την οποία οι χώρες της ΕΕ δέχθηκαν την πίεση της ενεργειακής κρίσης.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου για την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, που θεωρείται το τέλος της χειμερινής περιόδου από τη βιομηχανία, ανερχόταν στο 58,72% της πληρότητας, σύμφωνα με τον οργανισμό της βιομηχανίας Gas Infrastructure Europe. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το προηγούμενο περσινό υψηλό.
Όπως επισημαίνουν οι FT, αυτά τα επίπεδα αποθεμάτων βάζουν την ΕΕ σε ένα άνετο σημείο εκκίνησης ενόψει της θερινής σεζόν κατά την οποία ξαναγεμίζει τις αποθήκες. Μάλιστα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να αποφύγει την πλήρωση της χωρητικότητας πολύ νωρίς.
Ο γενικά ήπιος χειμώνας σε όλη την Ευρώπη, οι μεγάλες εισαγωγές LNG, η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και οι στόχοι μείωσης της ζήτησης της ΕΕ συνέβαλαν στον έλεγχο της χρήσης φυσικού αερίου. Η ζήτηση ήταν περίπου 20% χαμηλότερη τον Φεβρουάριο από τους μέσους όρους του 2019-2021, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel.
Το ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια τόσο άνετη κατάσταση «είναι έκπληξη για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ana Maria Jaller-Makarewicz, επικεφαλής ενεργειακή αναλύτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.
«Σκεφτήκαμε [στην αρχή της ενεργειακής κρίσης ότι] θα είχαμε πολλά προβλήματα», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η απόφαση της ΕΕ να αυξήσει τις εισαγωγές LNG και να εισαγάγει μέτρα εξοικονόμησης αερίου ήταν «πολύ σημαντική».
«Πρόβλημα αφθονίας»
Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε το 2021, όταν η Ευρώπη βγήκε από έναν παρατεταμένο κρύο χειμώνα με χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι ανησυχίες για τις περιορισμένες προμήθειες εντάθηκαν καθώς η Ρωσία άρχισε να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, κάτι που θεωρήθηκε από ορισμένους ως τακτική πίεσης στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Τελικά, η ΕΕ πέρασε διαδοχικούς χειμώνες χωρίς σημαντικές διαταραχές στο ενεργειακό της σύστημα, κάτι που λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί στην αρχή της κρίσης, όταν τα μπλακ άουτ ήταν μια ισχυρή πιθανότητα.
Αλλά, «η Ευρώπη έχει πρόβλημα αφθονίας αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Natasha Fielding, επικεφαλής της τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην υπηρεσία τιμολόγησης Argus Media.
Η ΕΕ θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της να φτάσει το 90% της χωρητικότητας μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στις αρχές Αυγούστου, εάν ο ρυθμός έγχυσης είναι παρόμοιος με πέρυσι, σημείωσε.
«Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να πάρει λιγότερο LNG αυτό το καλοκαίρι για να εξισορροπήσει την ασθενέστερη ζήτηση και να επιβραδύνει τον ρυθμό της δημιουργίας αποθεμάτων, αποφεύγοντας έτσι το πρόωρο γέμισμα των αποθηκών».
Πέρυσι οι ευρωπαίοι έμποροι αποθήκευσαν περίσσεια φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ουκρανίας παρά τους κινδύνους που απορρέουν από τον πόλεμο.
Παρά τους όγκους ρεκόρ φυσικού αερίου σε αποθήκες για αυτήν την εποχή, η τιμή του TTF, το σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί περίπου 20% σε σύγκριση με πριν από έναν μήνα, όταν οι τιμές έπεσαν στα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου «δεν μπορούν ούτε να αυξηθούν πολύ ούτε να πέσουν πολύ» από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανέφεραν αναλυτές της Engie σε σημείωμά τους, χάρη στο άφθονο φυσικό αέριο που υπάρχει στην αποθήκευση.