Το πρέτσελ ή αλλιώς το «γερμανικό κουλούρι» είναι μια αλμυρή λιχουδιά που αρέσει σε πολλούς να απολαμβάνουν και μπορείς να το βρεις πλέον παντού.
Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ, πώς φτιάχνεται το περίφημο πρέτσελ; Ένα βίντεο που εμφανίστηκε στο Twitter έκανε τους χρήστες να «κολλήσουν», με τη διαδικασία να είναι πραγματικά υπνωτική.
Το βίντεο δείχνει τη ζύμη να κόβεται σε φέτες, με τα κομμάτια να κυλούν μεταξύ δύο ταινιών και στη συνέχεια απλώνονται σε ένα λεπτό σωλήνα.
Οι μακριές λωρίδες ακατέργαστης ζύμης φτάνουν στη συνέχεια σε έναν μηχανισμό που πιάνει τις δύο άκρες και τις στρίβει μεταξύ τους με μια κίνηση που μοιάζει με αγκαλιά.
Εκατοντάδες ωμά πρέτσελ μεταφέρονται μέσα από ένα σιντριβάνι με ζεστό νερό. Αναδύονται από τις καυτές φλόγες, λίγο μετά το ψήσιμο, ως χρυσο-καφέ λιχουδιές.
Το βίντεο έχει ξεπεράσει τις 450 χιλιάδες προβολές στο Twitter, ενώ χιλιάδες είναι τα likes και τα σχόλια των χρηστών.
It’s mesmerizing watching pretzels get made. pic.twitter.com/I6wKTOSoez
— Fascinating (@fasc1nate) August 17, 2023
Οι χρήστες των social media δηλώνουν εκστασιασμένοι από τη διαδικασία, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να βλέπουν το εν λόγω βίντεο όλη μέρα.
Άλλοι ήταν έκπληκτοι από το ταξίδι που κάνουν τα πρέτσελ, από την δημιουργία τους μέχρι την προσγείωση στα ράφια των αρτοποιείων.
Παρά το εντυπωσιακό βίντεο, το γερμανικό κέρασμα δεν φτιαχνόταν πάντα με τη βοήθεια μηχανημάτων.
Μέχρι τη δεκαετία του 1930 ήταν χειροποίητο και ο εργάτης μπορούσε να δέσει περίπου 40 κουλούρια το λεπτό, σύμφωνα με τη Mobile Cuisine.
Το 1935 η εταιρεία Reading Pretzel Machinery κυκλοφόρησε την πρώτη αυτοματοποιημένη μηχανή παρασκευής πρέτσελ, που σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα αρτοποιεία μπορούσαν να παράγουν έως και πέντε τόνους της αλμυρής λιχουδιάς καθημερινά.
Πιο πρόσφατα, το 2015, το παλαιότερο γερμανικό κουλούρι στον κόσμο βρέθηκε στη Γερμανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλμυρό σνακ 250 ετών είχε ακόμα την ίδια γεύση όπως όταν πρωτοφτιάχτηκε.