Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φρένο στο ενεργειακό κόστος – Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα

Πρέπει να διαβάσετε

Επιστροφή σε τιμές προ κρίσης παρουσιάζει το χρηματιστήριο ενέργειας, με το κόστος του ρεύματος να υποχωρεί κατά 70% από τις 16 Ιανουαρίου, αφήνοντας πίσω τις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις που σημάδεψαν όλη την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει παρά τα προσωρινά χαμόγελα καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα και η ζήτηση που συνήθως ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, θα αυξηθεί.

Την 1 Δεκεμβρίου η χώρα μας είχε μέση χονδρεμπορική τιμή 330,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται στα 345 ευρώ/MWh. Την Δευτέρα, η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 204,40 ευρώ/MWh, χθες έφτασε στα 132,48 ευρώ/ΜWh, με το κόστος του ρεύματος να υποχωρεί σήμερα στα 86,77 ευρώ, σημειώνοντας νέα πτώση σχεδόν κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, με την χαμηλότερη τιμή να διαμορφώνεται στα 0,56 Ευρώ και την υψηλότερη στα 165,35 ευρώ. Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα με την Ιταλία στα 149,3 ευρώ/MWh, την Γερμανία στα 143,76 ευρώ/MWh και την Γαλλία με 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι η πρώτη φορά μετά την ενεργειακή κρίση και την μαύρη σελίδα του ουκρανικού πολέμου και της γεωπολιτικής αστάθειας που οι τιμές υποχωρούν σε επίπεδα α΄εξαμήνου 2021.

Που οφείλεται η πτώση

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αντανακλά την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF που χθες διαμορφώθηκε στα 59,2 ευρώ η μεγαβατώρα, πτώση που αποδίδεται πέρα από την διατήρηση του ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών και των αυξημένων αποθεμάτων καυσίμου και στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ/MWh. Στην αποσυμπίεση των τιμών συμβάλλει καθοριστικά και η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σήμερα μαζί με τα υδροηλεκτρικά φτάνει το 60% του μείγματος στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η βουτιά των τιμών προβλέπεται να αποτυπωθεί και στις ταρίφες στην λιανική αγορά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της προμήθειας υπολογίζεται μεταξύ 0,25 ευρώ ανά  κιλοβατώρα και 0,30 ευρώ οι κατώτερες τιμές τον Φεβρουάριο, ενσωματώνοντας την ραγδαία υποχώρηση του φυσικού αερίου.

Τον επόμενο μήνα, στην ελληνική αγορά θα αποτυπωθούν και οι χαμηλές τιμές του TTF των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες ενώ πέρασαν σε όλες τις χώρες,  στη Ελλάδα λόγω του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας (με βάση τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα) παρέμειναν πολύ υψηλές.

Την  Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια, που αναμένονται μειωμένα κατά 30% έως 40% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιανουάριο οι αντίστοιχες χρεώσεις που ανακοίνωσαν ήταν από 0,358 έως 0,489 η κιλοβατώρα η ανώτερη.

Στελέχη του κλάδου, ανέφεραν χθες ότι με τις τρέχουσες συνθήκες υπολογίζεται ένα κόστος ονομαστικών χρεώσεων στα 250 ευρώ η μεγαβατώρα (0,25/κιλοβατώρα) με πρόβλεψη ελαφριάς ανόδου. Οι χαμηλότερες χρεώσεις από τους παρόχους θα περιορίσουν και τις κρατικές επιδοτήσεις που τον Ιανουάριο, λόγω αύξησης των χρεώσεων χρειάστηκε να διπλασιαστούν στα 840 εκ. ευρώ (από 400 εκ.).

Οι πρωταγωνιστές της ακρίβειας

Τον Δεκέμβριο, η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα ήταν αυξημένη κατά 22% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο (276.89/MWh)  και κατά 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Την ίδια στιγμή η ραγδαία αποκλιμάκωση του τιμών του φυσικού αερίου έριξε τις τιμές ηλεκτρισμού με τα τιμολόγια στις Βόρειες χώρες να παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Γερμανία να έχουν πολύ χαμηλές ταρίφες, ακόμη και αρνητικές τιμές στις 31 Δεκεμβρίου. Για παράδειγμα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη Γερμανία ήταν -0,79 ευρώ /MWh, στην Αυστρία 3,93ευρώ/MWh και στην Γαλλία 4,38 ευρώ/ΜWh.

Στην Ελλάδα λόγω του τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου αλλά και της αυξημένης (πάνω από 40%) συμμετοχής του αερίου στο ενεργειακό μείγμα, οι τιμές διατηρήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου και για 11 συνεχόμενες μέρες (από τις 21 Δεκεμβρίου), η χώρα μας είχε τις υψηλότερες τιμές στην ΕΕ, από 211 έως 276 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχες «κορυφές» εμφάνισαν όλο το Δεκέμβριο η Ελβετία και η Γαλλία. Τις χαμηλότερες χρεώσεις  λόγω διαφορετικού τρόπου τιμολόγησης διατήρησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Από την επεξεργασία των μηνιαίων τιμών για τα έτη από το 2020 (προ κρίσης ) έως και το 2022 (μετά κρίσης), η Ελλάδα εμφανίζεται η χώρα με τις υψηλότερες τιμές στο χονδρεμπορικό κόστος μαζί με την Ιταλία και μάλιστα με μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά αυτή έφτασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 61,3 ευρώ/MWh καθώς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν 416,87 ευρώ/MWh και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος 355,57 ευρώ/MWh,κατά 49,44  ευρώ/MWh τον Οκτώβριο και κατά 37,10 τον Δεκέμβριο.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα