Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φράγματα «ανάσα» αλλά η κλιματική κρίση μας … πρόλαβε

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Μία σειρά από εγγειοβελτιωτικά έργα στην Κρήτη έρχονται για να δώσουν απαντήσεις στο καυτό μέτωπο της επάρκειας υδάτινων πόρων για άρδευση στην ενδοχώρα του νησιού.

Πλακιώτισσα, Πλατύς Ποταμός, φράγμα Αμιρών και αξιοποίηση Ταυρωνίτη είναι έργα που θα προσφέρουν «ανάσα» στη διψασμένη κρητική ύπαιθρο.

Είναι, όμως, έργα που θα έπρεπε σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί καθώς η κλιματική κρίση μας πρόλαβε και τα προβλήματα επάρκειας νερού για άρδευση είναι ήδη ορατά.

Από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, η στάθμη στις γεωτρήσεις έχει υποχωρήσει δραματικά και η υπεράντληση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης.

Οι υπάρχουσες υποδομές αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να καλύψουν το υδάτινο έλλειμμα το οποίο συνεχώς διογκώνεται εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής.

Εδώ και δεκαετίες, δεν έχει υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης με αποτέλεσμα οι υπόγειοι υδροφορείς να εξαντλούνται καθημερινά.

Είναι παρήγορο, έστω, το γεγονός ότι δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις σε εγγειοβελτιωτικά έργα στην Κρήτη.

Πρόκειται όμως για έργα που είναι τεχνικά και γραφειοκρατικά δύσκολα και με μεγάλους προϋπολογισμούς δεκάδων και ενίοτε εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Και συνήθως ο χρόνος κατασκευής τους ξεπερνάει το συμβατικό χρονοδιάγραμμα.

Ειδικότερα για το φράγμα της Πλακιώτισσας, αποτελεί ένα έργο «φάντασμα» για την ευρύτερη περιοχή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και στο παρά πέντε της λειτουργίας του, εκφράζονται επιφυλάξεις.

Είναι ένα έργο εμβληματικό για τους δήμους Αρχανών – Αστερουσίων και Γόρτυνας το οποίο θα αρδεύσει 37 χιλιάδες στρέμματα και μάλιστα σε μία περιοχή με πολύ σοβαρά ζητήματα λειψυδρίας.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και το φράγμα Αμιρών στη Βιάννο. Το έργο είναι πλέον ώριμο και προσεχώς θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Κορυφαίο έργο είναι η κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό. Εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2024 και με την ολοκλήρωσή του θα αρδεύονται 45.000 στρέμματα.

Και βεβαίως, η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού που βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού. Αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο υδραυλικό έργο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το οποίο μετά από αίτημα της Περιφέρειας, χαρακτηρίστηκε Εθνικού Επιπέδου.

Η επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων έτσι ώστε, να αντιστραφεί η τροχιά ερημοποίησης της Κρήτης που συγκαταλέγεται στις περιοχές μεγάλου κινδύνου, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα