Διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Ο Κώστας Φραγκογιάννης, αφού επισκέφθηκε κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, στη συνέχεια μετέβη στην έδρα της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ), όπου είχε αρχικά συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, Αλί Κοπούζ, και αργότερα συμμετείχε σε εκδήλωση, όπου έγινε παρουσίαση των βασικών αξόνων της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας από την πλευρά του κ. Φραγκογιάννη και του δικτύου των οργανωμένων βιομηχανικών πάρκων της Τουρκίας από το μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Διοίκησης Οργανωμένων Βιομηχανικών Πάρκων, Μουράτ Τσοκμέζ.
Κατά τις επαφές του κ. Φραγκογιάννη στην ΤΟΒΒ, έγινε ευρεία αναφορά στην ανάπτυξη της θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών στα λεγόμενα θέματα χαμηλής πολιτικής και στον στόχο που έθεσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, για αύξηση του όγκου συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από 5,4 δισ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια ετησίως.
Μετά της επαφές του στην ΤΟΒΒ ο Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε:
«Είναι η πρώτη φορά μετά τη συνάντησή μας της 7 Δεκεμβρίου που ερχόμαστε στην Τουρκία, σήμερα είμαστε στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες. Έχουμε αύριο μεικτή υπουργική επιτροπή. Πρακτικά θα έχουμε εκπροσώπους από περίπου οκτώ-εννέα υπουργεία από την Ελλάδα και άλλα τόσα από την Τουρκία. Θα κάνουμε μια επισκόπηση των θεμάτων μας, σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, συγκοινωνιών, πολιτισμού, τεχνολογίας, παιδείας. Και επ’ ευκαιρία αυτή της συνάντησης έχουμε δημιουργήσει και ένα business forum με, όπως σας είπα, περίπου 100 επιχειρηματίες. Θα συναντήσουμε περίπου 200 Τούρκους επιχειρηματίες για να συναντηθούν και να κουβεντιάσουν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός μας και ο πρόεδρος Ερντογάν, ζήτησαν από τον ομόλογό μου Μπουράκ Ακτσαπάρ και από εμένα, που χειριζόμαστε τη θετική ατζέντα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να διπλασιάσουμε το συνολικό εμπόριο που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Έγινε το πρώτο βήμα. Βρισκόμαστε στο πολύ ισχυρό θεσμό του ΤΟΒΒ στην Τουρκία. Πρακτικά πρόκειται για τον φορέα ο οποίος λειτουργεί όλα τα επιμελητήρια της χώρας, αλλά ταυτόχρονα έχει και την ευθύνη για τη δημιουργία της πολιτικής σχετικά με οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες και βιομηχανικά πάρκα.
Σήμερα είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μία παρουσίαση που δείχνει τη μεγάλη διαδρομή που ακολούθησε η Τουρκία από το 2002 μέχρι σήμερα στη δημιουργία 401 βιομηχανικών πάρκων στη χώρα, που έχουν δημιουργήσει 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας και απασχολούν περίπου 6.500 εταιρείες».
Ο Κώστας Φραγκογιάννης συμμετείχε αργότερα σε συζήτηση σε κλειστό κύκλο διακεκριμένων πανεπιστημιακών και πρέσβεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, με θέμα τις προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Είχε επίσης συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης και το βράδυ η ελληνική αντιπροσωπεία και επιχειρηματική αποστολή θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Έλληνας επιχειρηματίας της Κωνσταντινούπολης Βύρωνας Νικολαΐδης, με τη συμμετοχή και Τούρκων επιχειρηματιών.
Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 6η συνεδρίαση της μικτής οικονομικής επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του κ. Φραγκογιάννη και του υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας, Μουσταφά Τουζτζού. Η ατζέντα της επιτροπής συμπεριλαμβάνει τις εξής θεματικές: ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση υδάτων, μεταφορές, βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία, γεωργία, τελωνειακή συνεργασία, τουρισμός και κοινωνική ασφάλιση.
Παράλληλα με τις εργασίες της μικτής οικονομικής επιτροπής, οι Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή, θα έχουν B2B επαφές και συζητήσεις με ομόλογους Τούρκους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνοδεύεται από τη γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, από υψηλόβαθμα στελέχη 75 εταιριών από τους κλάδους των τροφίμων, των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, των τραπεζών, καθώς και από θεσμικούς παράγοντες.