test
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
24.2 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φραγκίσκος Παρασύρης: «Υπάρχει σχέδιο για την αφαλάτωση του Αλμυρού;»

Πρέπει να διαβάσετε

Εικοσιπέντε, σχεδόν, χρόνια μετά τις πρώτες συζητήσεις και προσπάθειες για την αξιοποίηση του Αλμυρού μέσω της αφαλάτωσης, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύει ως μεγάλη αναπτυξιακή προτεραιότητα, για το Δήμο Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, το σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πηγών του Αλμυρού στο Γάζι.

Απευθυνόμενος στους Υπουργούς, αναφέρει ότι «το 2023 ο Δήμος Μαλεβιζίου και η ΔΕΥΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλεβιζίου) εγκαινίασε τη νέα μονάδα αφαλάτωσης εκχέοντας στα δίκτυα ύδρευσης 3.000 επιπλέον m3 νερού. Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας, καθώς επιλύθηκαν σημαντικά θέματα για την ύδρευση της περιοχής. Επισημαίνεται πως ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει εξασφαλίσει τις εγκρίσεις για την επέκταση της μονάδας στα 11.000 m3 νερού».

Ο Βουλευτής τονίζει επίσης πως «από τον Αλμυρό οδηγούνται στη θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων περί τα 275 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (ή περίπου 753.000 κυβικά ανά ημέρα). Πρόκειται για ποσότητα που καλύπτει το 50% της συνολικής κατανάλωσης νερού στην Κρήτη. Το νερό αυτό αναμειγνύεται με θαλασσινό και μετατρέπεται σε υφάλμυρο. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η αξιοποίηση του Αλμυρού ποταμού θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης, σχεδόν όλου του Βόρειου μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, συμπεριλαμβανομένων κατά κύριο λόγο των Δήμων Μαλεβιζίου και Ηρακλείου».

Η λειψυδρία και τα υδρολογικά δεδομένα επιβάλλουν αποτελεσματικές λύσεις

«Ενώ το Ηράκλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια από τις χειρότερες υδρολογικές περιόδους των τελευταίων χρόνων, με την κατάσταση στα φράγματα να είναι οριακή, με το σύνολο των Δήμων να έχουν ήδη ανακοινώσει ειδικά και έκτακτα σχέδια διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού κατά τη θερινή περίοδο, είναι τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός ότι επί δεκαετίες συζητιέται και μελετάται η αξιοποίηση του Αλμυρού, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Αρκετές έρευνες και μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η πηγή του Αλμυρού και το αναξιοποίητο υδατικό στοιχείο της που χύνεται στη θάλασσα, θα μπορούσε να επιλύσει οριστικά το υδρευτικό έλλειμμα των παραπάνω Δήμων. Αντί αυτού κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος εστιάζει, κυρίως, στις γεωτρήσεις όπου το κόστος άντλησης είναι αδόκιμο και ασύμφορο», επισημαίνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία απέρριψε την αφαλάτωση ως «ακριβή λύση», αξιοποιώντας δεδομένα από το Ισραήλ, όπου το θαλασσινό νερό που αφαλατώνεται περιέχει 20 φορές περισσότερο αλάτι από αυτή του Αλμυρού, ο Φραγκίσκος Παρασύρης θέτει στα ερωτώμενα Υπουργεία τέσσερα βασικά ερωτήματα.

Πρώτον, πώς αξιολογούν τη μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία απορρίπτει τη λύση της αφαλάτωσης για την αξιοποίηση των πηγών του Αλμυρού.

Δεύτερον, αν υπάρχει και ποιο είναι το σχέδιο για την αξιοποίηση του Αλμυρού, προς επίλυση των υδρευτικών ελλειμμάτων των Δήμων Μαλεβιζίου και Ηρακλείου.

Τρίτον, πότε αναμένεται να παραδοθεί στους φορείς της Κρήτης το master plan που ετοιμάζει η HVA International για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη. Στις κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξή του έχει κατατεθεί πρόταση για τον Αλμυρό ποταμό; Και τέλος, σε περίπτωση που κατατεθεί επίσημο αίτημα από το Δήμο Μαλεβιζίου και Ηρακλείου για την αφαλάτωση στον Αλμυρό πώς σκοπεύουν να το αξιολογήσουν, αλλά και ποια είναι η θέση των ερωτώμενων Υπουργείου επί του ζητήματος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα