Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φραγκίσκος Παρασύρης: Ένσταση αντισυνταγματικότητας και όχι επί της αρχής στο ν/σ του ΥΠΕΝ

Πρέπει να διαβάσετε

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους Δήμους στο Γενικό Γραμματέα, όπως προβλέπει άρθρο του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διαχείριση απορριμμάτων, ανακοίνωσε ότι καταθέτει το ΠΑΣΟΚ-Κινήμα Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Ειδικός Αγορητής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της Κ.Ο. για τα άρθρα που προβλέπουν τις καταργήσεις και συνενώσεις των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

«Τα άρθρα για τις καταργήσεις και συνενώσεις των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων και κυρίως το άρθρο για τη μεταφορά βασικών εξουσιών της αυτοδιοίκησης στον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου σας, συνιστούν μια ευθεία βολή προς τους Δήμους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τα συγκεκριμένα άρθρα. Και δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή θέση, καθώς τα τελευταία χρόνια νομοθετείτε, απορρυθμίζοντας τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα, κι αυτό είναι πολιτική επιλογή. Αρκεί, μόνο, να σας τονίσω ότι ύστερα από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, ύστερα από οποιαδήποτε κοινωνική κρίση, μόλις φύγουν οι προβολείς των μέσων ενημέρωσης οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι, είναι εκείνοι που καλούνται να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», γιατί αυτό επιβάλλει η αρχή της επικουρικότητας και της εγγύτητας.

Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων λοιπόν, ως ΠΑΣΟΚ, τονίζουμε και υιοθετούμε την άποψη του πανελληνίου δικτύου ΦΟΔΣΑ, και την απόφαση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν δίνουν επαρκείς απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των φορέων, ενώ μεταφέρουν εκκρεμότητες λειτουργικές και οικονομικές στους νέους οργανισμούς», τόνισε κατά την αρχική του τοποθέτησή του ο Βουλευτής. Από την ένσταση αντισυνταγματικότητας του άρθρου 13, αναδεικνύεται ότι για το ΠΑΣΟΚ, η οργανωμένη αποκέντρωση σε όλους τους τομείς είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα και η ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μοχλό ανάπτυξης και επιταχυντή της συλλογικής ευημερίας, είναι το πρώτο βήμα. Εσείς, όμως, επιλέγετε ξανά την ανάστροφη πορεία καθιστώντας τους ΟΤΑ από πρωταγωνιστές σε θεατές των αλλαγών που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο εφαρμογής σας».

Ασκώντας δριμεία κριτική για τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε στη φετινή απονομή του Βραβείου Νομπέλ Οικονομίας σε τρεις σπουδαίους επιστήμονες, οι οποίοι εστιάζουν στους «κανόνες του παιχνιδιού», ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών θεσμών αλλά και ποιες αξίες ιεραρχούνται από την πολιτεία. «Και αν στην έρευνά τους συμπεριελάμβαναν και την Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, θα αναδείκνυαν τη λειτουργία θεσμών αποκλεισμού, που περιορίζουν την πρόσβαση στις ευκαιρίες, εξυπηρετούν πρωτίστως τα συμφέροντα συγκεκριμένων, αυξάνοντας τις ανισότητες, παρεμποδίζοντας την είσοδο νέων παικτών και τελικά υπονομεύοντας την οικονομική πρόοδο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ότι στη χώρα σημειώνονται τιμές ρεύματος ενεργειακής κρίσης, γιατί οι παραλείψεις της κυβέρνησης, κρατούν τη χώρα παγιδευμένη σε ένα μοτίβο συνεχών κρίσεων και διακυμάνσεων της τιμής του ρεύματος, μία συνθήκη η οποία αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (Χρηματιστήριο Ενέργειας, target model, διασυνδέσεις κ.α.), θα χρονίζει, αυξάνοντας επικίνδυνα το κόστος ζωής των ελληνικών νοικοκυριών. Μια αγορά, η οποία επιβραβεύει την ασυδοσία των ολιγοπωλίων της χονδρεμπορικής ρεύματος, μεταβολίζει διαρκώς τις κρίσεις σε δυσθεώρητα κέρδη για λίγους και σε μέγγενη για τους καταναλωτές.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις ενεργειακές κρίσεις του 2009, του 2017 και του 2021, ανέφερε πως πρόκειται, για τρεις φάσεις της ίδιας εποχής, με μια σημαντική διαφορά. Από το 2020 η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το target model, με το χρηματιστήριο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το μοντέλο της αγοράς δηλαδή που θεωρητικά θα οδηγούσε στη μείωση των τιμών ρεύματος με παράλληλη διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς κρατικές ενισχύσεις, αποδεικνύεται ότι έχει αποτύχει ολοκληρωτικά. Γιατί το ισχύον target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά οπότε θα οδηγεί διαρκώς σε αυξημένες τιμές ρεύματος.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά «τι πετύχατε με τις επιλογές για τις οποίες επαίρεστε; Να οδηγηθούμε την τελευταία τριετία, σε μια τεράστια είσοδο μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, καπαρώνοντας τον ενεργειακό χώρο δυσανάλογα για τους μεγάλους παίχτες, μετά την ΥΑ Σκρέκα. Κι αυτή η τεράστια είσοδο ΑΠΕ υπονομεύεται, διότι έγινε μονοδιάστατα, έγινε χωρίς ταυτόχρονη αποθήκευση, χωρίς συνδέσεις, χωρίς τις ενεργειακές λεωφόρους που διαφημίζετε οι οποίες θα εξήγαγαν την παραγόμενη ενέργεια, στοιχεία που θα καταστήσουν στο τέλος προβληματικό και μη βιώσιμο το μοντέλο των ΑΠΕ.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, το ΠΑΣΟΚ θέτει επιτακτικά την ανάγκη για υποδομές Αποθήκευσης, με τρόπο που να περιοριστούν οι περικοπές από την μία για τους παραγωγούς, αλλά κυρίως διότι η Ενέργεια από ΑΠΕ είναι φθηνή και η απόρριψή της κοστίζει περί τα 220-250εκ ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία. Σήμερα λοιπόν, και παρά τα ασφυκτικά δεδομένα, η αποθήκευση ενέργειας στη χώρα είναι στο απόλυτο μηδέν», σημείωσε επικρίνοντας συνολικά την πολιτική του Υπουργείου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα