Mε ερώτησή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, από το Νοέμβριο, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, είχε αναδείξει την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες με την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4877/2022.
Ο Βουλευτής, τόνιζε τότε πως «παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα με την υποβολή των υλοποιηθέντων δράσεων και των σχετικών αιτημάτων ελέγχου. Οι συγκεκριμένες προτάσεις κατατέθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2022 και οι αποφάσεις υπαγωγής εκδόθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Έκτοτε οι δικαιούχοι δεν μπορούν να καταθέσουν στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης τα δικαιολογητικά αιτημάτων ελέγχου για την ολοκλήρωση μέρους των δράσεων που έχουν υλοποιήσει. […] Η καθυστέρηση που σημειώνεται στην καταβολή των επιχορηγήσεων δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της υλοποίησης των προγραμματιζόμενων έργων, καθώς, επίσης, επιβαρύνει τους δικαιούχους που έχουν αιτηθεί φορολογικής απαλλαγής, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με το φόρο κερδών και για τη χρήση του 2024».
Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, καλούσε το Υπουργείο να τον ενημερώσει σχετικά με το αν προτίθεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία τη σχετική πλατφόρμα για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για το 25%, 50%-65%, 100% των υλοποιηθέντων δράσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024. Ενώ ζητούσε και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου η φορολογική απαλλαγή να συμψηφιστεί με το φόρο κερδών χρήσης του 2024, για όσους έχουν ολοκληρώσει το σύνολο ή μέρος της αναπτυξιακής δράσης, τονίζοντας, παράλληλα, πως είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, κατ’ αναλογία των όσων έχουν ψηφισθεί σε προηγούμενα έτη για αναπτυξιακούς νόμους, όπως τον Ν.4399/2016».
Από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε μια αόριστη και ασαφή απάντηση ανακοινώθηκε, πως «το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη δυνατότητα των φορέων των επενδυτικών σχεδίων των νόμων 3908/2011 και 4399/2016 να αξιοποιούν το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αντιμετωπίστηκε, στο πρόσφατο παρελθόν με τις «εξαιρετικού χαρακτήρα» διατάξεις του άρθρου 81 του ν. 4914/2022 για το έτος 2021 και του άρθρου 5 του ν. 5039/2023 για το έτος 2022».
Σε άλλο σημείο της απάντησης, σημειώνεται ότι «οι επιχειρήσεις, επενδυτικά σχέδια των οποίων έχουν υπαχθεί στους ν. 3908/2011 και 4399/2016, οι οποίες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, έχουν υποβάλει αίτηση για την πιστοποίηση ποσοστού 50% ΄65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού τους σχεδίου ή της ολοκλήρωσής του, δικαιούνται τη χρήση της ωφέλειας του κινήτρου φορολογικής απαλλαγής για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός αυτού του φορολογικού έτους, εφόσον η απόφαση πιστοποίησης εκδοθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου φορολογικού έτους.
Στην ουσία το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 4877/2022, καθώς περιορίζεται σε παλαιότερους αναπτυξιακούς, παρατείνοντας το καθεστώς αβεβαιότητες και οικονομικής επισφάλειας.