Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φόβος με το κιλό

Πρέπει να διαβάσετε

Ας ρίξουμε μια ματιά στα χτεσινά νέα, να δούμε τι ακριβώς διαβάσανε τα ματάκια μας κι ακούσανε τ’ αυτιά μας.

«Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: έχουμε το Αιγαίο μας, έχουμε τη Μεσόγειό μας».
Γέμισε το διαδίκτυο χτες με παρόμοιους τίτλους, που τους αναπαρήγαγαν με ζέση και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Αφορμή, μια προεκλογική ομιλία –ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών- του Τούρκου προέδρου, όπου στρεφόμενος κατά του φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας του, είπε αυτολεξεί:

«Υπάρχει στην Τουρκία περιοχή που να λέγεται «Κουρδιστάν»; Θα σου πω εγώ ποιες περιοχές έχουμε. Έχουμε την ανατολική Ανατολία μας, έχουμε τη νοτιο-ανατολική Ανατολία μας, έχουμε τη Μαύρη Θάλασσά μας, έχουμε τη Μεσόγειό μας, έχουμε τη κεντρική Ανατολία μας, έχουμε το Αιγαίο μας, έχουμε τη θάλασσα του Μαρμαρά μας. Αν θέλεις, πήγαινε στο βόρειο Ιράκ, εκεί υπάρχει «Κουρδιστάν». Άντε στο καλό, πήγαινε εκεί να ζήσεις».

Από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην ως… παραληρηματικά προκλητικές.

Κι όμως, ο Τούρκος πρόεδρος απλώς απαριθμούσε τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας του (για σχετικό χάρτη, πατήστε εδώ).

Αν είσαι Κούρδος, ναι – έχεις χίλιους λόγους να νιώσεις προσβολή από τη συγκεκριμένη ομιλία.

Για την Ελλάδα, όμως, δεν υπήρχε έστω υποψία επιθετικής διάθεσης στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Την επινόησαν αποκλειστικά τα ελληνικά ΜΜΕ.

Σε άλλα χτεσινά νέα, διαβάζουμε: «Για κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο προειδοποιεί ο Αποστολάκης».

Θαρρείς πως αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση, μια επιδείνωση και έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας κι ανοίγεις το άρθρο.

Και συνειδητοποιείς, απλώς, ότι ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ κάνει μια εκτενή αναφορά στην προσπάθεια που εξελίσσεται για αποκλιμάκωση της έντασης, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Αυτολεξεί τα λόγια του Υπουργού: «Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης (…)στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, (…) να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης ΕμπιστοσύνηςΕλπίζω σύντομα έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε».

Η απόπειρα αποκλιμάκωσης, λοιπόν βαφτίζεται… κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος, από τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ.

Άλλωστε, πέρα από τα χοντροκομμένα πολιτικά παιχνίδια στα οποία επιδίδονται τα ΜΜΕ παγκοσμίως –και όπου τα ελληνικά μέσα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, διαχρονικά ένα πράγμα πουλούσε και πουλά: ο φόβος.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειραγωγήσεις το ακροατήριο.

Πάρε φόβο, λοιπόν, αναγνώστη και τηλεθεατή.

Πάρε φόβο με το κιλό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα