Το… σήμα εκκίνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένουν όσοι ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε βιομηχανίες, αλλά και πολυκατοικίες για συλλογική αυτοκατανάλωση, καθώς και την εφαρμογή του net-billing που είχαν θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο 5037/2023. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση που θα περιελάμβανε τα βήματα εφαρμογής τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) όσο και για τους προμηθευτές ρεύματος δεν υπεγράφη από τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Παντελή Κάπρο, ενώ ο νέος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Βιομηχανίες
Ειδικότερα, όσον αφορά στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν επιλέξει ή θα επέλεγαν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκό σύστημα για την κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών αναγκών τους, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν περιορισμό στη δραστηριότητα στα 100 kW από 3 MW που ίσχυε. Παράλληλα όμως, δίνουν τη δυνατότητα για την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια των αυτοπαραγωγών, η οποία δεν καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο και περισσεύει, να την πωλούν (net-billing), αφενός στο ηλεκτρικό σύστημα, εάν είναι έως 1.500 μεγαβατώρες τον χρόνο έναντι 0,065 ευρώ η κιλοβατώρα και αφετέρου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μέσω ενός Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦΟΣΕ), ή μέσω διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος εάν είναι πάνω από 1.500 μεγαβατώρες.
Έτσι επιχειρήθηκε να διευρυνθούν τα όρια ισχύος του φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και η δυνατότητα εικονικού ετεροχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing). Ωστόσο, ο νόμος 5037/2023 έδινε περιθώριο, έως και τις 30 Ιουνίου 2023 ώστε να μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για net-metering με το παλιό καθεστώς (έως 3 MW), δηλαδή πρακτικά έως και τον κύκλο Ιουνίου (1-10 Ιουνίου).
Η υπουργική απόφαση
Όμως, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση με τις αλλαγές για το νέο ανώτατο όριο ισχύος σταθμών για τις επιχειρήσεις και τους εμπορικούς καταναλωτές με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) με συνέπεια η κινητικότητα στην αυτοπαραγωγή να κινδυνεύει να «παγώσει». Μάλιστα, η ίδια απόφαση θα περιελάμβανε και τις οδηγίες προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τη εφαρμογή του net-billing ενώ θα προσδιόριζε και τις αλλαγές που θεσπίστηκαν, για πρώτη φορά, και αφορούν στην αυτοκατανάλωση από κοινού, διευκολύνοντας έτσι την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες. Αλλαγές που έως την έκδοση της ΥΑ θα βρίσκονται στον «πάγο».
Πολυκατοικίες
Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις πολυκατοικίες, οι νέες ρυθμίσεις έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους. Μάλιστα, στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το νέο σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.
Net metering
Παράλληλα, ο νόμος 5037/2023 πέρα από την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ για net-metering με το παλιό καθεστώς η οποία έληξε, έθετε κι άλλες κρίσιμες ημερομηνίες. Ειδικότερα, από την 1η Νοεμβρίου οι παλιές Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2018 δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλουν νέες αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού ή για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο σε περίπτωση Εξαιρούμενων Σταθμών (των σταθμών που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Άδειας Παραγωγής, Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων). Επιπλέον, νέες αιτήσεις για σταθμούς με εικονικό net-metering δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλουν οι παλιές κοινότητες, αλλά μόνο οι νέας μορφής Κοινότητες (δηλαδή οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών).
Επίσης, μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα μπορεί να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία. Όσο για τις ενεργειακές κοινότητες (με εξαίρεση αυτές στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ ή έχουν άνω των 60 μελών, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 είναι φυσικά πρόσωπα) δεν θα μπορούν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 να συνάψουν περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 0,5 μεγαβάτ, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία.