Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φωτορύπανση: Υποφέρουν δέντρα και φυτά

Πρέπει να διαβάσετε

Η φωτορύπανση άρχισε να προβληματίζει τους ειδικούς τη δεκαετία του 1970 όταν αστρονόμοι άρχισαν να παρατηρούν τις σοβαρές επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης του τεχνητού φωτός, αφού διαπίστωσαν ότι ο ουρανός γινόταν ολοένα πιο φωτεινός κάθε χρόνο με τα αστέρια να «σβήνουν», με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο τους.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας το τεχνητό φως αυξάνεται κατά περίπου 10% ετησίως με συνέπειες τόσο στον άνθρωπο, όσο σε ζώα και φυτά, αφού διαταράσσει την υγεία και τη συμπεριφορά ειδών.

Για παράδειγμα, ο στολισμός σε κήπους, μπαλκόνια και δρόμους κατά την περίοδο των εορτών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες στα ζώα, να τα αποπροσανατολίσει, να αλλάξει τις συνήθειές τους και να τα καταστήσει ευάλωτα σε αρπακτικά. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι οι επόμενες γενιές δε θα μπορούν να δουν σημαντικούς αστερισμούς αφού μέσα στις ερχόμενες δύο δεκαετίες θα είναι δυσδιάκριτοι εξαιτίας της αυξανόμενης φωτορύπανσης.

Τώρα, νέα μελέτη αναδεικνύει και πάλι το πρόβλημα αυτό τονίζοντας ότι το τεχνητό φως επιδρά στον φυσιολογικό κύκλο ζωής δέντρων και φυτών, επηρεάζοντας τις διατροφικές συνήθειες εντόμων που τρέφονται από αυτά.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο τα φυτά που εκτίθενται σε μεγαλύτερη φωτορύπανση τείνουν να αναπτύσσουν φύλλα πιο παχιά, πιο σκληρά και επομένως είναι λιγότερο ελκυστικά για τα έντομα.

Αναλυτικότερα, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Plant Science αναφέρει πως το τεχνητό φως της νύχτας (ALAN: Artificial Light At Night) «πιέζει» το οικοσύστημα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορα είδη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 5.500 φύλλα από 180 δέντρα δύο ειδών που συναντώνται συχνότερα στους δρόμους του Πεκίνου, Styphnolobium japonicum και Fraxinus pennsylvanica, διαπιστώνοντας πως το ALAN αύξησε την ανθεκτικότητα των φύλλων τους και κατά συνέπεια μείωσε το ποσοστό κατανάλωσης των φύλλων από έντομα. Επιπλέον, κατέληξαν πως το τεχνητό φως είναι ικανό να μεταβάλει ορισμένα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά και διεργασίες (κύκλος θρεπτικών ουσιών, ροή ενέργειας) των δέντρων.

Με λίγα λόγια, η φωτεινότητα που επικρατεί τις νυχτερινές ώρες στα αστικά κέντρα θα αποδειχθεί επιζήμια στα φυτά, αποτελώντας δυνητική απειλή για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (π.χ. ποικιλότητα αρθροπόδων, ποικιλότητα πτηνών) στα οικοσυστήματα των πόλεων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα φυτά που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεχνητού φωτός εστιάζουν περισσότερο στην άμυνα παρά στην ανάπτυξή τους, επομένως τα φύλλα τους είναι μικρότερα από όσo θα έπρεπε και είναι πιο σκληρά με υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών όπως οι τανίνες.

«Τα φύλλα των δέντρων στα περισσότερα αστικά οικοσυστήματα υφίστανται μικρές ζημιές από τα έντομα: Θέλαμε να μάθουμε γιατί», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Σουάνγκ Ζανγκ και πρόσθεσε πως σε δύο από τα πιο κοινά είδη δέντρων στο Πεκίνο, «το τεχνητό φως τη νύχτα οδήγησε σε αυξημένη ανθεκτικότητα των φύλλων και μειωμένα επίπεδα φύλλων που είχαν καταναλωθεί».

Μπορεί, λοιπόν, η εικόνα ενός δέντρου με άθικτα φύλλα να είναι όμορφη για τον άνθρωπο, αλλά είναι ανησυχητική ένδειξη για το περιβάλλον.

«Η φυτοφαγία είναι μια φυσική διαδικασία που διατηρεί τη βιοποικιλότητα των εντόμων. Το μειωμένο ποσοστό της μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις», πρόσθεσε και εξήγησε πως το χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης φύλλων συνεπάγεται περιορισμένη ποικιλία εντόμων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη ποικιλία αρπακτικών που τρέφονται με έντομα.

Ο Ζανγκ τόνισε ότι η μείωση των εντόμων είναι ένα παγκόσμιο μοτίβο που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή την τάση.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα