Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλουν περίπου 1.100 πυροσβέστες στη Γαλλία να θέσουν υπό έλεγχο δασικές πυρκαγιές, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα και ιστορικής ξηρασίας.
Ο καιρός φαίνεται πως δεν είναι σύμμαχος των Αρχών καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ακραίες καταστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που προκαλούν πυροστρόβιλους.
Μάλιστα, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για τον κίνδυνο σχηματισμού «δράκων από φωτιά». Πρόκειται για ένα τρομακτικό φαινόμενο που προκαλείται από τον συνδυασμό φωτιάς και ισχυρών ανέμων.
Ένα τέτοιο φαινόμενο οποίο καταγράφηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ισπανία και μοιάζει με πύρινο δράκο:
Extrêmes et alertes dans le monde via catnatnet : Outre les tornades de feu évoquées dans un tweet précédent, les incendies de forêt provoquent également des "dragon de feu" comme ici en Espagne cet été pic.twitter.com/2G8KcT5fq9
— Savoiemétéo (@savoiemeteo) August 11, 2022
Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στη Γαλλία σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή 500.000 σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα από δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έκταση πολλαπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας και το καλοκαίρι δεν έχει καν τελειώσει ακόμη.
Βροχοπτώσεις δεν αναμένονται πριν από μεθαύριο Κυριακή.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία βιώνουν επίσης τεράστιες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Πάνω από 1.500 πυροσβέστες πάλευαν χθες Πέμπτη να οριοθετήσουν πυρκαγιά που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες το πάρκο Σέρα ντε Εστρέλα στην πορτογαλική επικράτεια, κι έχει ήδη καταστρέψει κάπου 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα.
Μια από τις επιστημονικά εξακριβωμένες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα κύματα καύσωνα πολλαπλασιάζονται, επιμηκύνονται και εντείνονται. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην Ευρώπη, οι θάνατοι εξαιτίας θερμικής καταπόνησης μπορεί να διπλασιαστούν ως ακόμη και να τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του αιώνα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο τρέχων καύσωνας στη Γαλλία άρχισε την 31η Ιουλίου και είναι ο τρίτος της χρονιάς, έπειτα από αυτούς που τη δοκίμασαν στα τέλη Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου.
Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας στη χώρα από τον Μάρτιο του 1961.