Στα κενά στο πλαίσιο προστασίας της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, τα οποία αναδείχτηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στη διάρκεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στο εργοστάσιο ξυλείας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου Κώστας Χρηστάκος, μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA.
Αν και όπως τόνισε επί της ουσίας δεν υπήρξε έλλειψη νερού, υπήρξαν αστοχίες, οι οποίες ευτυχώς δεν δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα.
«Φροντίσαμε με τους υπεύθυνους της διαχειρίστριας εταιρείας, της ΕΤΒΑ, ούτως ώστε ο βιολογικός και η δεξαμενή που είναι η κύρια πηγή του πυροσβεστικού συστήματος να είναι διαθέσιμα για να φορτώνουν τα πυροσβεστικά. Το τι συνέβη στους κρουνούς θα πρέπει να μας το πει η πυροσβεστική γιατί εγώ δεν έχω άποψη για το θέμα, επειδή η πυροσβεστική ελέγχει όλο αυτό το σύστημα και σε περίπτωση που παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, το αναφέρει και διορθώνεται», δήλωσε ο κ. Χρηστάκος.
«Όσον αφορά το νερό, δεν προέκυψε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ώστε να πούμε ότι έλειψε το νερό. Επίσης υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση από βυτιοφόρα που έστειλε η Περιφέρεια», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Ωστόσο τόνισε πως η φωτιά θα μπορούσε να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν είχε επεκταθεί και σε παρακείμενες επιχειρήσεις και πρέπει πλέον αν υπάρξει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική φωτιά, ένα μεγάλο θερμικό φορτίο και είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας ότι δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένων και των συνθηκών. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία αντιμετωπίστηκε. Θα μπορούσαν όμως να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Για παράδειγμα κόψανε το ρεύμα σε ολόκληρη τη βιομηχανική. Αυτό δημιούργησε περεταίρω δυσλειτουργία», σημείωσε ο κ. Χρηστάκος και συμπλήρωσε:
«Άρα όταν βρισκόμαστε σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση το σωστό θα είναι να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία. Όπως και να το κάνουμε, είναι μια συνθήκη πια που πρέπει να την δούμε στην πράξη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνδράμουμε ώστε να μην έχουμε τέτοια γεγονότα. Γιατί καταλαβαίνετε ότι ήταν πάρα πολύ εύκολο να πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες».
Ο ίδιος τόνισε πως ο σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου θα επιδιώξει άμεσα την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου και θα ζητήσει την συνδρομή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. «Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια κοινή γραμμή και ένα κοινό σχέδιο για ένα θέμα που δεν πρέπει να μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Δεν πρέπει να χάνονται περιουσίες, να δημιουργούνται προβλήματα στους εργαζόμενους και όλα αυτά που ακολουθούν μια τέτοια καταστροφή. Πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να μην ξαναέρθουμε σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να υπάρχει πια ένα οργανωμένο σχέδιο για μια περιοχή όπου χτυπάει η «καρδιά» της παραγωγής και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένη και προστατευμένη».
Μάλιστα το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και στην συνάντηση που θα έχουν αυτή την εβδομάδα στο Υπουργείο Ανάπτυξης η διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών και εκπρόσωποι των εγκατεστημένων για το νέο νομικό πλαίσιο που έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων και έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την εκτόξευση των δαπανών.