Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις αερομεταφορές για το 2022. Η χώρα μας μετά τις θετικές επιδόσεις του εφετινού καλοκαιριού έχτισε μια βάση για επιστροφή στην κανονικότητα από τη νέα χρονιά, καθώς ο εμβολιασμός και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό έχουν χτίσει ένας τείχος άμυνας απέναντι στην πανδημία. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για το 2021 τελικά επιβεβαιώθηκαν με την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια να κάνει comeback από το καλοκαίρι και να προσγειώνεται σε ετήσια βάση περίπου στο 50% του 2019.
Η ιδιαίτερα θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού ανέβασε ρυθμούς στα αεροδρόμια από τον Ιούλιο και τα «απογείωσε» τον Αύγουστο. Οι πτήσεις αποκαταστάθηκαν σε ποσοστό 95% (flight recovery) σε σχέση με την Ευρώπη που κέρδισε πίσω το 70% σε σχέση με το 2019. Αυτό δημιούργησε βεβαίως και έντονο ανταγωνισμό. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς της Ευρώπης, που δεν πετούν με το εύρος των προγραμμάτων που είχαν προ πανδημίας, επέλεξαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Η μεγάλη ανάσα ήρθε εφέτος από τις ΗΠΑ, με τις περισσότερες απευθείας πτήσεις που είχαμε ποτέ από τις United, Delta, American και Emirates. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που ένας Αμερικανός τουρίστας ξοδεύει κατά 57% περισσότερο από έναν μέσο τουρίστα.
Μεταλλάξεις και άλλες αναταράξεις
Μέσα στο 2021 δύο μεταλλάξεις ήταν αυτές που έφεραν ισχυρές αναταράξεις και αναζωπύρωσαν την ανησυχία ότι ο κλάδος θα κάνει βήματα μπρος-πίσω. Το κλείσιμο βεβαίως της χρονιάς έφερε έναν νέο πονοκέφαλο για τις αεροπορικές εταιρείες. Ανέκαθεν το ζήτημα του κόστους των καυσίμων ήταν καθοριστικό, όμως στη σημερινή συγκυρία, που ο κλάδος προσπαθεί να ζεστάνει και πάλι τις μηχανές του μετά το χτύπημα της πανδημίας, η αύξηση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, μετά το πρώτο σοκ της μετάλλαξης Δέλτα, που ανέκοψε τη σταδιακή ανάκαμψη των παγκόσμιων αερομεταφορών, η ζήτηση για ταξίδια επανήλθε. Το «στοπ» φάνηκε το καλοκαίρι, οπότε ο ρυθμός ανάκαμψης των ταξιδιών εσωτερικού που ούτως ή άλλως κράτησαν ζωντανό το ταξίδι μειώθηκε στο πικ της σεζόν. Βεβαίως η εικόνα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, παρέμεινε θετική, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να κλίνει τελικά προς τη σταδιακή βελτίωση των μεγεθών.
Όπως σχολιάζουν στελέχη των αερομεταφορών, οι επιβάτες έχουν μεγάλη επιθυμία να ταξιδέψουν ξανά και πλέον έχουν εξοικειωθεί με τις νέες προϋποθέσεις για τα ταξίδια, ενώ εμπιστεύονται το περιβάλλον του αεροσκάφους όπου τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Μεγάλος αστερίσκος παραμένουν οι επιμέρους αποφάσεις των κρατών σχετικά με μέτρα και περιορισμούς, που προκαλούν σύγχυση στους επιβάτες ή βάζουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορείς και παράγοντες του κλάδου ζητούν συνεχώς συντονισμένα μέτρα σε διεθνές επίπεδο, αλλά ούτε καν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει να χαράξει μια κοινή πορεία, επιβραδύνοντας ουσιαστικά τις ευκαιρίες ανάκαμψης.
Αυτή η ασυμφωνία…χαρακτήρων ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που έφερε παγωμάρα στην αγορά στα τέλη της χρονιάς, με κάποια κράτη, όπως Βρετανία, Πολωνία, Ελβετία να επαναφέρουν ακόμα και μέτρα καραντίνας, που αποτελούν το κόκκινο πανί για τον κλάδο. Oκορωνοϊός εξάλλου έκανε αδύνατο κάθε μακροχρόνιο σχεδιασμό. Οι επιβάτες που τις καλές μέρες προγραμμάτιζαν τα ταξίδια τους πολύ νωρίτερα, δίνοντας και το στίγμα για τις τάσεις της επόμενης σεζόν, τώρα είναι όλοι της τελευταίας στιγμής.
Πηγή: in.gr