Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φόρος στα αέρια των αγελάδων και αναδάσωση τα «όπλα» της Δανίας κατά της υπερθέρμανσης

Πρέπει να διαβάσετε

Για παγκόσμια πρώτη, τεράστιο γεγονός, αλλά και ακριβό εγχείρημα έκανε λόγο ο Γιέπε Μπρους, υπουργός για την Πράσινη Μετάβαση της Δανίας και επικεφαλής της Πράσινης Τριμερούς Συμφωνίας, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα σκέλη της τελικής συμφωνίας, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν περισσότερο από ένα μήνα και για κάποιο διάστημα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Jyllands-Posten τους περασμένους μήνες η κυβέρνηση της Δανίας είχε προχωρήσει σε συμφωνία με γεωργούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς σε μία προσπάθεια να αναδιαρθρωθεί η γεωργική δραστηριότητα με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εντούτοις, το σχέδιο έπρεπε να λάβει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο, με τις αντιδράσεις μελών του να εστιάζουν στο βαθμό κατά τον οποίο η γεωργία έπρεπε να μειώσει τις εκπομπές αερίων. Τελικά, κατέληξαν στο πιο σκληρό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα τρία μοντέλα που είχαν προταθεί, το οποίο προβλέπει περιορισμό κατά 13.780 τόνους αζώτου ετησίως και επιβάλλει φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με τον συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει τα 43 δισ. κορώνες (περίπου 5,7 δισ. ευρώ).

«Η Δανία πρέπει να έχει περισσότερη φύση, περισσότερα δάση και καλύτερο υδάτινο περιβάλλον. Η Δανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο με φόρο CO2 στη γεωργία», έκανε λόγο ο υπουργός και πρόσθετε ότι η φύση της χώρας θα αλλάξει με εντυπωσιακό τρόπο, ενώ η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συμφωνία «τη μεγαλύτερη αλλαγή στο δανικό τοπίο εδώ και πάνω από 100 χρόνια».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι κτηνοτρόφοι θα φορολογούνται για τα αέρια που εκπέμπουν οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι χοίροι τους από το 2030 καθιστώντας την, την πρώτη χώρα που εφαρμόζει τέτοιο μέτρο με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, το οποίο μπορεί να παραχθεί από τα ζώα μέσα από τα αέρια, το ρέψιμο και την κοπριά τους. Υπολογίζεται ότι μία αγελάδα κατά μέσο όρο παράγει 6,6 τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως.

Έτσι, από το 2030, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 300 κορώνες (40 ευρώ) ανά τόνο μεθανίου (ως ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα) για τις εκπομπές από το ζωικό κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων και των χοίρων, η οποία από το 2035 θα αυξηθεί σε 750 κορώνες (100 ευρώ).

Η πρωτοβουλία αυτή, θεωρείται κλειδί για την επίτευξη του εθνικού στόχου μείωσης των εκπομπών, οι οποίες οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και προκαλούν μεταξύ άλλων υπερθέμανση του πλανήτη, κατά 70% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται και η μετατροπή του 15% της γεωργικής γης σε δάση και φυσικούς οικοτόπους εντός 20 ετών με στόχο τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων – δη της κατάχρησης που παρατηρείται – και των επιπτώσεών τους στο οικοσύστημα.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των εκτάσεων αυτών, πρόκειται να φυτευτούν περίπου 1 δισ. δέντρα με σκοπό την επέκταση των εθνικών δασών κατά 2,5 τ. χλμ. Στο πλαίσιο της αναδάσωσης, θα αναπτυχθούν πέντε επιπλέον εθνικά πάρκα, ενώ θα αποκατασταθούν υποβαθμισμένοι τυρφώνες, οι οποίοι είναι πολύτιμοι για την αποθήκευση άνθρακα.

«Ιστορικό συμβιβασμό» χαρακτήρισε τη συμφωνία η μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος της Δανίας η Δανική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, με την επικεφαλής της Μαρία Ρέουμερτ Γκέρντινγκ να αναφέρει ότι θα θέσει νέες βάσεις για μία αναδιαρθρωμένη βιομηχανία τροφίμων.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα