Μετά από συζητήσεις μηνών και εντάσεις, Φινλανδία και Σουηδία προχώρησαν σήμερα τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ -όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει- καταθέτοντας χέρι – χέρι αιτήματα για την προσχώρησή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη διαδικασία» πρόσθεσε ο ίδιος.
A historic day.
Today, Finland and Sweden hand in letters expressing their countries’ interest to apply for #NATO membership to SG @jensstoltenberg. ⁰#FinlandNATO pic.twitter.com/5atdSykRmJ— Finland at NATO (@FinMissionNATO) May 18, 2022
A historic day!
Today, Sweden and Finland hand in letters expressing their countries’ interest to apply for @NATO membership to SG @jensstoltenberg #SwedenNATO pic.twitter.com/ZbdfJW3xtu— Sweden at NATO (@SwedenNato) May 18, 2022
Όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Τουρκία, τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο χώρες και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων.
Οι ανησυχίες της ‘Αγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές ΝΑΤΟϊκές χώρες άσκησαν την Τρίτη και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην ‘Αγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.
Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του ‘Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.
Πηγή: cnn.gr