Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
14.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φιλαλήθης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε τέταρτο κύμα και τρίτη δόση εμβολίου

Πρέπει να διαβάσετε

Τάσεις σταθεροποίησης φαίνονται να έχουν τις τελευταίες ημέρες τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία σε κάθε περίπτωση παραμένουν επιβαρυμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Σωτήρη Μεταξά o ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης. 

«Έχουν την έναρξη μιας μικρής πτώσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε. Ο κόσμος έχει κουραστεί, ο καθένας μας θέλει να κάνει ένα κανονικό Πάσχα και μετά να επανέλθει στις δραστηριότητες της η οικονομία. Όμως πρέπει όλα να γίνουν με μέτρο και να συνέπεια. Η πολιτεία οφείλει να δώσει κάποιες ανάσες, είναι επιδημιολογικά επιτρεπτό να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον. Ο καθένας όμως και η κάθε μια πρέπει να προσέξει τι κάνει και τι όχι, αν ανοίξει η εστίαση δεν πρέπει να τρέξουμε όλοι την πρώτη ημέρα να γεμίσουμε τα τραπέζια» επεσήμανε ο κ. Φιλαλήθης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτεία έχει πλέον δύο ισχυρά «όπλα» στη φαρέτρα της. «Το ένα είναι η επέκταση των εμβολιασμών, δεν είναι στις ταχύτητες που επιθυμούμε αλλά είναι σε αυτές που δίνει η προμήθεια των εμβολίων. Το δεύτερο είναι τα self tests, είναι ένα καλό εργαλείο ο συνδυασμός αυτών σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να ανοίξουμε λιγάκι αλλά να μην ξετεντώσουμε εντελώς». 

Αναφερθείς στην πορεία των εμβολιασμών, τόνισε πως για να καταστούν αποτελεσματικοί πρέπει να έχουμε το λεγόμενο τείχος της ανοσίας. «Αφορά δύο σημεία. Το πρώτο είναι ότι σε όλες τις ιώσεις το εμβόλιο είναι ο πιο ισχυρός τρόπος πρόληψης της ασθένειας, το έχουμε δει και στην ιστορία. Ο εμβολιασμός για να πετύχει πρέπει να έχουμε το λεγόμενο τείχος ανοσίας, αυτό που ονομάζεται επιστημονικά η ανοσία της αγέλης και δεν εννοούμε ότι είμαστε κοπάδι. Το δεύτερο είναι ότι από την αρχή γνωρίζουμε πως οι ασθένειες που οφείλονται σε ιούς, δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα φάρμακο. Π.χ. στο AIDS είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων που πρέπει να το παίρνει κάποιος εφόρου ζωής για να το αντιμετωπίσει. Δεν είναι σαν τα μικρόβια που είναι αντιβιοτικά. Ένα μεγάλο μέρος της νοσηρότητας είναι η ανοσολογική αντίδραση που κάνει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τον ιό. Αυτό προκύπτει στο ότι φάρμακα που καταστέλλουν αυτή την αντίδραση έχουν ένα καλό αποτέλεσμα». 

Ερωτηθείς αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις, ο κ. Φιλαλήθης απάντησε πως θεωρητικά πρέπει να «πιάνουν» τις μεταλλάξεις, όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη. «Ξέρουμε ότι ορισμένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στο 95%, ενδεχομένως στις μεταλλάξεις να είναι στο 85%». 

Μάλιστα, χαρακτήρισε δύσκολο το γεγονός να μπορεί κάποιος να προβλέψει το ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση τον Σεπτέμβριο. «Βλέπουμε τι γίνεται και στην Ινδία, τους ξέφυγε η κατάσταση και ένας από τους λόγους είναι η ινδική μετάλλαξη. Υπάρχει το εμβόλιο και το πιάνει σε κάποιο ποσοστό. Έχουμε ήδη δύο κρούσματα στη χώρα μας, μπορεί να επεκταθεί παγκοσμίως! Αυτό ίσως οδηγήσει σε ένα τέταρτο κύμα και ίσως χρειαστεί να κάνουμε μια τρίτη δόση του εμβολίου». 

Τέλος, σημείωσε πως δεν υπάρχει φάρμακο που να μην έχει παρενέργειες, καθώς ακόμη και η απλή ασπιρίνη έχει αλλά είναι σπάνιες. «Το θέμα είναι να ζυγιάσουμε τις πιθανότητες. Τα θρομβωτικά επεισόδια είναι πολύ σπάνια, είναι ένα στις 200.000. Μα η εμφάνιση τέτοιων επεισοδίων από την ίδια την αρρώστια είναι περισσότερο συχνή. Επειδή κάποιοι παθαίνουν ατυχήματα όταν οδηγούν δεν σταμάταμε να οδηγάμε. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, ας το συζητήσουμε με το γιατρό μας». 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα