Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φιλαλήθης στο CRETA: Σταθερός αλλά όχι ικανοποιητικός ο αριθμός κρουσμάτων στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Την άποψή του για την πορεία της πανδημίας στην  Ελλάδα, αλλά και για τις νέες εξελίξεις που έχουν προκύψει με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, μοιράστηκε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Τάσος Φιλαλήθης.

Όπως εξήγησε, η ανακοίνωση της έγκρισης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, «αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ενώ η προτεραιότητα που θα δοθεί στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, σε ευπαθείς ομάδες και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πολύ σωστή». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει γίνει κάποια προετοιμασία στο ΕΣΥ, όμως θεωρώ ότι πρέπει να ενταχθούν στον αγώνα και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Περιφερειών, καθώς χρειαζόμαστε συστράτευση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε».

Μάλιστα ανέφερε πως οι δομές των Περιφερειών θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ρόλο και στις ιχνηλατήσεις επαφών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια, θα μπορούσε κάλλιστα να ανταπεξέλθει στον εν λόγω ρόλο, αφού «γνωρίζει καλά τον τόπο της. Επίσης, αν είχε γίνει αυτή η ενέργεια, δε θα υπήρχαν ορφανά κρούσματα».

Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης υγείας Λάμπρος Βαμβακάς τονίζοντας πως στην Περιφέρεια Κρήτης από την αρχή της πανδημίας έχει συσταθεί ειδική ομάδα για τη βοήθεια της ιχνηλάτησης, ωστόσο επιλογή της κυβέρνησης ήταν η διαχείριση των περιστατικών να γίνει κεντρικά από γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ παράπονα για τον αποκλεισμό των υπηρεσιών υγείας των Περιφερειών από τη συγκεκριμένη διαδικασία εξέφρασε και ο γιατρός δημόσιας Υγείας Μανόλης Λουμπούνης.

Αναφορικά με τα κρούσματα που διαπιστώνονται ημερησίως στην Ελλάδα, ο κ. Φιλαλήθης δήλωσε σχετικά αισιόδοξος, καθώς όπως φαίνεται «υπάρχει κάποια σταθεροποίηση και ευτυχώς όχι διπλασιασμός των κρουσμάτων». Βέβαια οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν υψηλοί, και αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, «δε θα αλλάξει σύντομα, ακόμη και όταν μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα». Σχετικά με την Κρήτη, ο κ. Φιλαλήθης, σχολίασε «ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός, όχι ικανοποιητικός, αλλά σταθερός».

Για τον καθηγητή, δύο λόγοι δικαιολογούν την σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και όχι την μείωσή τους. «Στο πρώτο lockdown, δεν έβγαινε κανείς έξω. Τώρα ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο, δικαιολογημένα μεν, αλλά κυκλοφορεί, και ξέρετε, στις λεπτομέρειες χάνεται το παιχνίδι. Ακόμη και ένα λάθος στο σούπερ μάρκετ που θα δούμε έναν γνωστό, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επίσης, ο δεύτερος λόγος, αφορά στη μετάδοση μέσα στην οικογένεια».

Κλείνοντας, αναφερομένος στον εθελοντικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο κ. Φιλαλήθης, σχολίασε ότι «οι αρνητές του εμβολίου και του ιού αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και για την δική τους υγεία αλλά και για την κοινωνία. Θα κινδυνεύσουμε όλοι, αν δεν εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού. Ακόμα και τότε όμως, αφού δηλαδή δημιουργηθεί η ανοσία του συνόλου, και πάλι το 30-40% που θα μείνει χωρίς εμβόλιο, μπορεί να μεταδώσει εκ νέου τον ιό».

Αυτό που προτείνει ο καθηγητής, προκειμένου να αποφευχθεί η άρνηση του κοινού για το εμβόλιο, «είναι η συζήτηση του επιστημονικού κόσμου με την κοινωνία των πολιτών στη βάση. Δηλαδή οι Δήμοι, μαζί με τους Ιατρικούς Συλλόγους, πρέπει να προσεγγίσουν τους πολίτες, μέσω των πολιτιστικών τους συλλόγους, μέσω των αθλητικών σωματίων, των κέντρων των νέων, κ.ο.κ. Έτσι θα μπορέσει ο κόσμος να ακούσει και να ενημερωθεί, με περισσότερη αμεσότητα. Όλα αυτά βέβαια, μετά τη λήξη της καραντίνας, και πάντα σε συνδυασμό με την συνεχή ενημέρωση από τα ΜΜΕ».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα