Φιλαλήθης στο CRETA: Ο κόσμος κουράζεται αλλά ο ιός όχι – «Καμπανάκι» για τα χρόνια συμπτώματα της νόσου

Πρέπει να διαβάσετε

Προβληματισμός έχει προκληθεί για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, δεδομένου ότι παρατηρείται καθημερνά αύξηση στις νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία του νησιού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναστάσιος Φιλαλήθης εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα δεδομένα, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας που έχει. «Πιστεύαμε ότι το καλοκαίρι θα εξελιχθεί αλλιώς», υποστήριξε ο ίδιος.

Όπως πρόσθεσε, είναι γεγονός ότι η Κρήτη έχει πολλά κρούσματα. «Φαίνεται ότι ο κόσμος δεν προσέχει. Έχουμε κουραστεί αλλά ο ιός είναι ακούραστος, θέλει να επιτεθεί», τόνισε ο κ. Φιλαλήθης, ενώ εξήγησε ότι, «όσοι έχουν εμβολιαστεί όταν προσβάλλονται δεν νοσούν τόσο βαριά και έχουν χαμηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα. Αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι καταλήγουν σε ΜΕΘ και μπορεί να χάσουν τη ζωή τους».

Ο κ. Φιλαλήθης παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο της χαλάρωσης υπάρχει στη χώρα, ωστόσο, από τη στιγμή που όλοι έχουμε επίγνωση του τί γίνεται θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι με υπευθυνότητα. «Είναι απαράδεκτο για μια επιχείρηση να μην προσέχει και να γίνεται εστία μετάδοσης. Επίσης είναι απαράδεκτο κάποιος να νοσεί και να μην το δηλώνει στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία. Αν κάποιος έχει νοσήσει, πρέπει να το δηλώσει για να μπορεί να πάρει και το πιστοποιητικό ότι νόσησε και να μπορεί να μετακινείται και να συμμετέχει σε δραστηριότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν ελεγχθεί η πορεία της επιδημίας είναι πιθανόν να μολυνθούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. «Κάποιοι φοβούνται τις παρενέργειες του εμβολίου, αλλά αυτό που σίγουρα υπάρχει και θα έπρεπε να φοβούνται είναι οι συνέπειες της ίδιας της ασθένειας. Το χρόνιο κοβιντ έχει συμπτώματα κούρασης, θολούρας στη σκέψη, επιπτώσεις σε ανοσολογικό και καρδιολογικό σύστημα, γι΄αυτό πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί», εξήγησε ο καθηγητής.

Οι ανεμβολιάστοι πολίτες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Φιλαλήθη. «Είναι αυτοί που φοβούνται, αναρωτιούνται, διστάζουν, οι οποίοι μπορούν να πειστούν με κάποιο τρόπο. Είναι και εκείνοι οι οποίοι είναι αρνητές του εμβολίου και της πανδημίας. Σε αυτήν την περίπτωση λειτουργεί μόνο η βιωματική μάθηση, δηλαδή να αρρωστήσουν».

Κλείνοντας, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η χρήση των rapid test σε ανεμβολίαστους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να εντοπίζονται και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, ενώ αναφορικά με το ερχόμενο φθινόπωρο, προέβλεψε ότι θα έχουμε φτάσει στην κορύφωση του τέταρτου κύματος και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αρχίσει να βελτιώνεται.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα