Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
30.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φιλαλήθης στο CRETA για τη μετάλλαξη Δέλτα: Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο

Πρέπει να διαβάσετε

Μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους νέους ηλικίας 18-25 ετών αλλά και σε όσους θα εμβολιαστούν στη συνέχεια είναι το πρώτο «προνόμιο» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, o ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης σχολίασε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας πως πρέπει να προσεγγιστούν πολίτες που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. «Είναι ένα πρώτο βήμα αλλά έχουμε πολλές ομάδες πληθυσμού που δείχνουν διστακτικότητα. Πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο ομάδες. Τους αρνητές και τους διστακτικούς που φοβούνται. Αυτοί είναι η μια ομάδα που πρέπει να προσεγγιστεί. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δομές της δημόσιας υγείας της Περιφέρειας, να ενεργοποιηθούν οι γιατροί οι ιδιώτες που είναι μέσα στην κοινότητα, οι μονάδες των ΚΑΠΗ, να ενεργοποιηθούν τα Βοήθεια στο Σπίτι. Όπου υπάρχει μια επαφή με άτομα που είναι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο οι ευάλωτοι και νέοι, όπου υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχει μια τοπική προσέγγιση γιατί αλλιώς ακούς τον γιατρό που γνωρίζεις κι αλλιώς έναν επιστήμονα από την τηλεόραση».

Ο κ. Φιλαλήθης εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη αρχίσει να διασπείρεται στη χώρα. «Είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική και πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ξεθαρέψουμε, από τη στιγμή που χαλαρώσαμε και καταργήσαμε την νυχτερινή απαγόρευση, μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα. Την εικόνα της παραλίας το είδα με τα μάτια μου που ο κόσμος δεν σκέφτεται ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος μετάδοσης. Επαναπαυόμαστε και δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Διευκρίνισε δε, πως είναι στη φύση των ιών αυτών να μεταλλάσσονται. «Μεταλλάξεις που επιβιώνουν είναι μεταλλάξεις που είναι πιο ανθεκτικές όσον αφορά τον ιό άρα πιο επιθετικές όσον αφορά τον ασθενή. Επιτυγχάνουν να διαδοθούν γιατί είναι πιο μεταδοτικές. Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι η επόμενη μετάλλαξη θα είναι πιο εξασθενημένη από την προηγούμενη και θα οδηγηθεί η πανδημία να σβήσει από μόνη της».

Κλείνοντας, ο κ. Φιλαλήθης ανέφερε πως αν κάποιος που φέρει τον ιό, συναντήσει κάποιον εμβολιασμένο τότε ο ιός δεν μεταφέρεται, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. «Αν οι εμβολιασμένοι που θα συναντήσει αυτός που έχει τη νόσο, είναι περισσότεροι τότε θα μειωθεί η μετάδοση. Δηλαδή ο ιός να πηγαίνει σε όλους τους ανθρώπους από έναν που έχει νοσήσει».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα