Πώς αξιολογούν αρμόδιοι φορείς στην Κρήτη τους πέντε άξονες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
«Φεύγει πλέον ο δημόσιος έλεγχος από νερό. Τον αναθέτουμε σε manager και golden boys. Σε αυτούς που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρινάκης, Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 23 Ιουλίου η κυβέρνηση, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για έκθεση ιδεών και ζήτησε στήριξη των ΔΕΥΑ.
«Ας δούμε πρώτα το σχέδιο, γιατί αυτό ήταν μια έκθεση ιδεών, η οποία για να φτάσει στο στάδιο υλοποίησης θέλει και πολύ δρόμο και πολλή σκέψη. Θέλουν να πάρουν τα νερά; Θα πάρουν όλο το πρόβλημα όμως. Δεν θα αφήσουν σε εμάς την καθημερινότητα και θα κάνουν αυτοί τους στρατηγούς. Από στρατηγούς έχουμε βαρεθεί. Θέλουμε φαντάρους στο πεδίο. Είπε κανείς να μην είναι βιώσιμες οι ΔΕΥΑ; Τι έκαναν για να είναι βιώσιμες; Τις φόρτωσαν με ένα ενεργειακό κόστος ασήκωτο. Έδωσαν ένα ευρώ βοήθεια; Έδωσαν στελέχη;»
Ο κ. Μαρινάκης παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απέχει από τα δημόσια έργα των υποδομών, που αφορούν κυρίως στην ύπαιθρο και την ενδοχώρα. «Τι θα πει θα βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία; Ποιος θα τα πληρώνει; Μέσα από το τιμολόγιο θα τα πληρώνει ο πολίτης. Άρα που είναι η πολιτεία;»
Οι 5 βασικοί άξονες του σχεδιασμού που ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι:
– Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
– Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
– Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
– Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
– Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)
«Είναι πρόωρο να μιλάμε για ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων»
Την πεποίθηση πως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης θα μπορούσε να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, εξέφρασε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος όμως χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης.
«Το μοντέλο κεντρικής διαχείρισης νερού είναι ένα εγχείρημα που θέλει ακόμα συζήτηση και διαβούλευση. Δεν είναι πάρα πολύ εύκολο. Είναι πρόωρο, για μένα, να συζητάμε για έναν ενιαίο φορέα. Ο ΟΑΚ θα μπορούσε να παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη».