Ο κορυφαίος ολυμπιονίκης στην ιστορία όλων των σπορ, ο Μάικλ Φελπς, μίλησε σε συνέντευξή του για την «σημαντικότητα της ψυχικής υγείας των αθλητών, μια αποστολή πολύ πιο σημαντική από την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου».
«Προτιμώ να έχω την ευκαιρία να σώσω μια ζωή παρά να κατακτήσω άλλο ένα χρυσό μετάλλιο. Πάρα πολλοί αθλητές επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν αυτοκτονήσει. Δεν θέλω να χάσω ούτε ένα μέλος της Ολυμπιακής οικογένειάς μου» ανέφερε ο Φελπς που υπέφερε και ο ίδιος από κατάθλιψη το 2004, όταν αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου κατέκτησε 8 μετάλλια, ενώ στην καριέρα του κατέκτησε 28 σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 23 χρυσά!
«Η συμμετοχή σε αγώνες, ήταν το αγαπημένο μου πράγμα. Ημουν… καρχαρίας, μύριζα το… αίμα στο νερό και συνέχισα. Ωστόσο, πάντα φοβόμουν ότι η κατάθλιψή μου θα θεωρούνταν σημάδι αδυναμίας και θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα σε άλλους ανταγωνιστές. Εζησα μια περίοδο κατά την οποία δεν ήθελα να ζήσω», ομολογεί συγκλονιστικά ο Φελπς, ο οποίος συμμετέχοντας στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «The Weight of Gold» για την ψυχική υγεία των αθλητών.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στα ζητήματα ψυχικής υγείας που είχε η Ναόμι Οσάκα πέρυσι.
«Χειροκροτώ την Ναόμι. Εξέφρασε αυτό που περνούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με δικά της λόγια. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Οταν βλέπεις τι συνέβη με την Σιμόν Μπάιλς, η οποία έπρεπε να υπομείνει όλα αυτά σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της. Δείχνει πώς οι ψυχικές διαταραχές έρχονται σε απροσδόκητες στιγμές. Μπορεί να συμβεί έτσι απλά. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους έτοιμους να ανοιχτούν και να μοιραστούν την εμπειρία τους» είπε ο Φελπς που κάνει διαλέξεις πλέον για το θέμα, ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις του κόσμου.