«Φυσιολογική» χαρακτήρισε την μετασεισμική ακολουθία που εξελίσσεται μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γεωλόγος και Συνεργάτης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Φασουλάς, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται όπως αναμενόταν. «Δίνει ένα πλήθος μετασεισμών, κάποιοι είναι πιο ισχυροί και γίνονται αισθητοί, κατά συνέπεια τα δεδομένα μας δείχνουν ότι εξελίσσεται μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, του σεισμού των 5,8 Ρίχτερ. Δεν φαίνεται κάποια ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι άλλο, ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον έτσι και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις».
Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, τα πρώτα 2 με 3, 24ωρα είναι τα πιο κρίσιμα σε μια τέτοια σεισμική δόνηση. «Τουλάχιστον η εμπειρία και οι γνώσεις που έχω, αυτό δείχνουν, τα πρώτα 2 – 3 24ωρα, είναι τα πιο κρίσιμα για να δούμε αν και κατά πόσο ένας σεισμός, είναι ο κύριος. Η μέχρι τώρα στατιστική κατανομή των μετασεισμών, δείχνει ότι είναι μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η ακολουθία, ολοκληρώνεται εδώ ή αν έχει συνέχεια από την αρχή. Ένας φόβος που υπήρχε είναι μήπως αυτά τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται σε κάποιο από τα μεγαλύτερα ρήγματα, όπως ήταν αυτό που έδωσε το μεγάλο σεισμό. Φαίνεται ότι εξελίσσεται μια κανονική μετασεισμική ακολουθία που θα έχει μια πληθώρα μετασεισμών που θα διαρκέσουν για ένα χρονικό διάστημα».
Ο κ. Φασουλάς επεσήμανε ότι την ώρα που έγινε ο κύριος σεισμός, όλη η περιοχή «βυθίστηκε» περίπου 20 εκατοστά στο μεγαλύτερο της τμήμα. «Όλη η μετατόπιση και η πίεση που δέχτηκε ο χώρος, επιφέρει άλλες πιέσεις που σπάνε μικρότερα ρήγματα, λόγω των πιέσεων που δέχτηκαν από την καθίζηση και ενεργοποιούνται μικρότερα ρήγματα και δίνουν τους μικρότερους μετασεισμούς».
Το σημαντικό, που παίρνουμε σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, είναι ότι ακριβώς επειδή ήταν ο πρώτος ισχυρός σεισμός που έγινε στην πόλη του Ηρακλείου και με τις επιταχύνσεις που αναπτύχθηκαν και έχουν καταγραφεί με μεγάλη λεπτομέρεια, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και άλλους φορείς που έχουν εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία επιταχυνσιογράφους. «Μπορούμε να καταγράφουμε με απόλυτη λεπτομέρεια πως συμπεριφέρεται το υπέδαφος σε ένα τέτοιο σεισμό, γνωρίζουμε τον τρόπο που θα αντιδράσουν σε οποιοδήποτε άλλο σεισμό, μας επιτρέπει να κάνουμε μια χαρτογράφηση του υπεδάφους. Έτσι λοιπόν, μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα στο μέλλον και η σεισμική επιτάχυνση που καταγράφεται από τον σεισμό αυτό και αυτοί μας δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία είναι σημαντικά. Αυτές οι αναμενόμενες σεισμικές επιταχύνσεις είναι και αυτές που λαμβάνονται υπόψη για τον αντισεισμικούς κανονισμούς. Το ζητούμενο είναι να μην έχουμε καταρρεύσεις, να μην γκρεμιστούν κτίρια με τους ανθρώπους μέσα».