Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φάρμακα : Γιατί λείπουν 188 σκευάσματα από τα φαρμακεία

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων και οι δυσκολίες στην τροφοδοσία των ιδιωτικών φαρμακείων στη χώρα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το φαινόμενο, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.

Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού» τους τελευταίους μήνες αφού «βλέπουν» άδεια τα ράφια των φαρμακείων. Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ οι ελλείψεις φαρμάκων έφτασαν σε υψηλό πενταετίας και η ανησυχία είναι έντονη, η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκέντρωσε αθόρυβα μια ομάδα για να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που βλάπτουν την αλυσίδα προμήθειας φαρμάκων στην Αμερική. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη η πρόσφατη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στοχεύει στον περιορισμό των ελλείψεων. Η αναθεώρηση κρίνεται σε επίπεδο Κομισιόν ότι θα καταστήσει πιο εύκολη τη διάθεση, την πρόσβαση και την προμήθεια των φαρμάκων, ενώ θα υποστηρίξει την καινοτομία και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας της ΕΕ.

Με παρόμοιο σκεπτικό, το υπουργείο Υγείας συγκρότησε νέα ομάδα εργασίας για την υποστήριξη της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή θα διαχειρίζεται το θέμα των ελλείψεων παράλληλα με την ενσωμάτωση όλων των νέων κατευθυντηρίων στη γηραιά ήπειρο.
Είναι επταμελής και αποτελείται από γυναίκες που προΐστανται σε Διευθύνσεις φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ. Ως παρατηρητές θα καλούνται, μετά από πρόσκληση, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF).

188 σκευάσματα σε έλλειψη

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) καταγράφει επίσημα σε έλλειψη 188 φαρμακευτικά σκευάσματα. Παράλληλα, εκατοντάδες βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, δηλαδή διατίθενται σε πολύ μικρότερες ποσότητες με αποτέλεσμα να δίνονται με το «σταγονόμετρο».
«Για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Είμαστε καλύτερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, χειρότερα συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι αιτίες για τις ελλείψεις στην Ελλάδα έχουν σχέση με περιορισμένη εισαγωγή σκευασμάτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων, όπως είναι η μειωμένη παραγωγή, το κλείσιμο εργοστασίων, οι ελλείψεις σε δραστικές ουσίες αλλά και τα μέτρα clawback και rebate που αποθαρρύνουν τις εταιρείες να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων. Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει ότι οι ελλείψεις δε σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς όσα σκευάσματα βρίσκονται σε απαγόρευση εξαγωγών δεν παρουσιάζουν πλέον έλλειψη.

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, πάντως, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο φαινόμενο των δυσεύρετων σκευασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη έχει άμεση εξάρτηση από την Ασία όσον αφορά στις δραστικές ουσίες. Εκεί οφείλεται η έλλειψη παλιών δοκιμασμένων αντιβοτικών. Για παράδειγμα, σκεύασμα αμοξυκιλλίνης βρίσκεται μόνο στη μία του μορφή στα φαρμακεία, ενώ βγαίνει σε τέσσερις. Οι άλλες τρεις … αγνοούνται.

Τα αντιβιοτικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που λείπει από τα ελληνικά φαρμακεία αυτή τη στιγμή. Μια άλλη είναι οι ινσουλίνες τελευταίες γενιάς, στις οποίες διαπιστώνεται πρόβλημα προμήθειας, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. Την ίδια ώρα, όμως, οι ελλείψεις αγγίζουν πολλά άλλα καθημερινά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μετακινούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο ψάχνοντας. “Οι ελλείψεις αγγίζουν όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες”, επισημαίνει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, για 200 φάρμακα που έχει απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές παρατηρείται ομαλοποίηση της διακίνησης. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί ζητούν πλήρη απαγόρευση εξαγωγών για ακόμη 100 σκευάσματα τα οποία διατίθενται σε μικρές ποσότητες στην Ελλάδα και «παρόλα αυτά εξάγονται», όπως λέει ο κ. Βαλτάς.

Νέο πλαίσιο για τις ελλείψεις φαρμάκων

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στη Σουηδία για να συζητήσουν το θέμα πρόσβασης στα φάρμακα, με την «ατζέντα» να περιλαμβάνει τις ελλείψεις και πιθανές λύσεις ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Οι συζητήσεις γίνονται στον απόηχο και της πρόσφατης αναθεώρησης του φαρμακευτικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ως σκοπό καλύτερη προσβασιμότητα των Ευρωπαίων πολιτών στα φάρμακα και σε περισσότερο προσιτές τιμές. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μια «ενιαία αγορά» φαρμάκων που θα είναι ασθενοκεντρική, θα προωθεί την καινοτομία, θα καταπολεμά την μικροβιακή αντοχή και θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει νέα κίνητρα για ενθάρρυνση των εταιρειών να διαθέσουν τα φάρμακά τους σε ασθενείς σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να αναπτύξουν προϊόντα που καλύπτουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις, εισάγονται νέες απαιτήσεις για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων από τις εθνικές αρχές και τον ΕΜΑ, ενώ θα καταρτιστεί κατάλογος κρίσιμων φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ και θα αξιολογηθούν τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας των συγκεκριμένων σκευασμάτων με συγκεκριμένες συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού.
Εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη, ;όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Εταιριών  (EFPIA), πάντως, διατυπώνουν αντιδράσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα καινοτόμα φάρμακα και την άρση της προστασίας των φαρμάκων (προβλέπεται μείωση της προστασίας κατά 2 έτη στα καινοτόμα φάρμακα).

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα