Φάκελος «κλιματική αλλαγή» : Οι καταστροφές από τη δυτική Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική

Πρέπει να διαβάσετε

Οι εικόνες αποκάλυψης στη Χαλκιδική, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του χειμώνα στη δυτική Κρήτη και οι ανυπολόγιστες καταστροφές που άφησαν στο πέρασμά τους αλλά και μία σειρά από ακραία φαινόμενα που έχουν χτυπήσει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως όλο και συχνότερα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σημειώνουν πως οι δομές πολιτικής προστασίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ακραίας έντασης.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή έχουν σαν αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνότερα ακραία φαινόμενα» σημειώνει χαρακτηριστικά στο Creta24.gr ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Προμπονάς.

Απολογισμός δεκάδες νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μία σειρά από ακραία φαινόμενα με απολογισμό δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Από τη Μάνδρα μέχρι το Μάτι και από τη δυτική Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική φαίνεται πως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τη συχνότερη εμφάνιση ακραίων φαινομένων» δήλωσε στην τηλεόραση Creta ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης. «Αυτά τα φαινόμενα, όπως στη Μάνδρα Αττικής, στη δυτική Κρήτη και στη Χαλκιδική είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι δεδομένα ότι κάτι έχει αλλάξει στο κλίμα, κάτι έχει αλλάξει στον πλανήτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Συνολάκης.

Με αφορμή τη θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας τόσο των δομών πολιτικής προστασίας όσο και των ίδιων των πολιτών απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα