Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
22.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φάκελος ετοιμόρροπα: Με τρία χρηματοδοτικά εργαλεία «ξεμπλοκάρει» η αποκατάσταση των διατηρητέων

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία σε ετοιμόρροπα κτίρια της πόλης του Ηρακλείου, συνοδευόμενος από στελέχη του δήμου Ηρακλείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε το Ηράκλειο στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιούν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου περιβάλλοντος για τα ετοιμόρροπα κτίρια ανά τη χώρα και προχώρησε σε αυτοψία στο Τρανταλλίδειο, και τα ετοιμόρροπα κτίρια στις οδούς Αγίου Μηνά και Σμύρνης.

«Έχουμε συγκεντρώσει έναν αριθμό περίπου 9.500 κτιρίων σε όλη την Ελλάδα τα οποία χρίζουν άμεσων παρεμβάσεων είτε κατεδαφίσεων είτε επισκευών», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και συμπλήρωσε πως του υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλάζοντας τον τρόπο και απλουστεύοντας τη διαδικασία με την οποία ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο θα μπορεί να κατεδαφίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το υπουργείο Πολιτισμού και για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία ή διατηρητέα, προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες και για αυτές τις περιπτώσεις.

Τέλος ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία τριών χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων.

Το πρώτο, το πρόγραμμα «Τράπεζα γης», έχει ήδη θεσμοθετηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο 6μηνο. Με αυτό το εργαλείο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων να δώσουν του τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και με τα χρήματα που θα πάρουν να συντηρήσουν το διατηρητέο.

Το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγεται «Διατηρώ» και αφορά κτίρια που χρήζουν άμεσης επισκευή και άμεσης ανακαίνισης προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργεία τους.

Τέλος, όπως εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης «στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασίας με τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Υποδομών, θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να παίρνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν, να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετίας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας πρώτα αποσβέσει τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό, ο δήμος Ηρακλείου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του υπουργείου έστειλε την λίστα με τα ετοιμόρροπα κτίρια στο δήμο, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν τα 700.

Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο πλέον αναφέρει τουλάχιστον 138 ετοιμόρροπα κτίρια, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την επιστολή εστάλη στους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία μάλιστα τους έδινε και συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να αποκαταστήσουν τα κτίρια, πολλοί και ειδικά στο κέντρο του Ηρακλείου προχώρησαν σε εργασίες αποκατάστασης των ετοιμορροπιών.

Ωστόσο ο κ. Καραντινός σημείωσε πως σε κοινότητες και χωριά του δήμου, υπάρχουν πολλά κτίρια, άνω των 100 ετών, τα οποία χρίζουν άμεσων παρεμβάσεων. Μάλιστα οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ξεκινήσει την καταγραφή τους, ωστόσο τα κτίρια αυτά δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που εστάλη στο υπουργείο.

«Εύχομαι η παρουσία του γενικού γραμματέα να σηματοδοτήσει την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση των χρόνων, ώστε να γίνεται η αποκατάσταση των ετοιμoρροπιών σε χρόνο dt», δήλωσε ο κ. Καραντινός.

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας ανέφερε πως ειδικά η αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τους δήμους, τόσο σε νομικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο και επανέλαβε πως οι διαδικασίες πρέπει να απλουστευτούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών αλλά και να αναδειχθούν τα κτίρια.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα