Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φάκελος ΑΣΤΕΚ: Τα χρόνια προβλήματα της σχολής οδήγησαν σε καταλήψεις

Πρέπει να διαβάσετε

Υπό κατάληψη βρίσκεται εδώ και ένα μήνα η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, με τους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να διεκδικούν ισότιμη αντιμετώπιση με το σύνολο των υπολοίπων φοιτητών της χώρας, την αναβάθμιση των σπουδών, των πτυχίων αλλά και της ίδιας της σχολής.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής και Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγ. Νικολάου – Ρόδου Ευθύμης Κουτρούμπας επεσήμανε πως τα παιδιά έχουν να κάνουν μάθημα για πάνω από ένα μήνα. «Η ΑΣΤΕΚ και η ΑΣΤΕΡ είναι δύο σχολές που στελεχώνουν τον ελληνικό τουρισμό από το 1956 και το 1995. Κάποια στιγμή ακούστηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι η σχολή δεν βγάζει στελέχη. Οι ΑΣΤΕΡίτες και οι ΑΣΤΕΑΝίτες είναι παντού σε όλα τα ξενοδοχεία, γι’ αυτό έχουμε τη στήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος, έχουμε τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων οπότε θεωρώ ότι οι σχολές πρέπει να προσεχθούν».

Ο κ. Κουτρούμπας επεσήμανε πως διαχρονικά, υπάρχει μια παραμέληση των σχολών αυτά και υπάρχουν προβλήματα που… «χρονίζουν». «Εγώ είμαι 14 χρόνια στη σχολή, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου εκεί πάντα είχαμε τα ίδια προβλήματα και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να λυθούν. Τα προβλήματα είναι ότι τα παιδιά μας έχουν ένα πρόγραμμα σπουδών που ήταν μέχρι πέρσι 7 εξάμηνα. Από το 2020, οι πρωτοετής πάνε για 8 εξάμηνα και παίρνουν ένα πτυχίο επιπέδου 5. Τα Πανεπιστήμια και τα πρώην ΤΕΙ είναι στο επίπεδο 6. Τα παιδιά μας δηλαδή παίρνουν ένα πτυχίο που μπορούσαν να πάρουν πηγαίνοντας σε ένα ΙΕΚ. Δεν μπορούν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό γιατί τα ελληνικά Πανεπιστήμια λένε ότι είναι Ανώτερη Εκπαίδευση και όχι Ανώτατη. Έτσι τα παιδιά καταφεύγουν στη λύση των κολλεγίων για κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρούμπα, υπάρχουν 600 παιδιά που είδαν με τις οικογένειες τους μια σχολή στο μηχανογραφικό και φαντάστηκαν ότι είναι σχολή Πανεπιστημίου. Τώρα οι σχολές τελούν υπό κατάληψη για πάνω από ένα μήνα καθώς αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την συνέχιση των μαθημάτων. «Φτάνοντας στη σχολή εξηγήσαμε ότι ανήκει στο υπουργείο Τουρισμού, δεν υπάρχει πάσο. Η σχολή βγάζει μια τύπου ταυτότητα όπου έχουν οι φοιτητές μια έκπτωση σε ακτοπλοϊκές που θέλουν οι εταιρίες. Τα παιδιά δεν έχουν λέσχη, δεν υπάρχει εστία, έχουμε καθυστερήσεις συγγραμμάτων, έρχονται αφού λήξει η χρονιά. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαβίωση παιδιών».

Από την πλευρά του ο δευτεροετής φοιτητής Ιάσονας Πανταζής εξέφρασε την αγωνία των παιδιών λέγοντας πως όλοι έχουν κουραστεί ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς τα αιτήματα τους. «Βλέπουμε μια πλήρη απαξίωση και αδιαφορία. Μας είπαν ότι στις 22 του μήνα θα κάνουμε μια συγκέντρωση με τον υπουργό Τουρισμού αλλά δεν ξέρουμε και τι θα πετύχουμε με αυτή την συνάντηση. Τα προβλήματα μας κυρίως είναι το πτυχίο. Είμαστε η μόνη σχολή που είναι 5ου επιπέδου, δεν έχουμε πρόσβαση στο Erasmus και δεν έχουμε οικονομικές ελαφρύνσεις σε σχέση με άλλες σχολές, όπως το πάσο. Δεν αναγνωρίζεται. Εγώ κατοικώ στην Αθήνα και δεν αναγνωρίζεται καθόλου, αφορά μόνο τα τοπικά για διευκόλυνση μας και μόνο. Δεν έχουμε δικαίωμα σε πρόγραμμα υποψηφίων, είναι και το μπάτζετ των 200 ευρώ που ήταν αυτές τις ημέρες και δεν μπορούσαμε να λάβουμε μέρος. Ήταν δύσκολο για τους φοιτητές καθώς πολλοί δεν είχαν υπολογιστές και δεν είχαν οικονομική υποστήριξη από το κράτος. Δεν έχουμε σίτιση, ούτε εστία και αυτό επιβαρύνει τους φοιτητές και τις οικογένειες τους».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χαθεί και το εξάμηνο αν συνεχιστεί η κατάληψη και δεν πάρουν απαντήσεις για τα αιτήματα τους.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η Έλσα Καλογιαννάκη, μητέρα ενός πρωτοετή φοιτητή, σημείωσε πως όλοι οι γονείς βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους και στηρίζουν τον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

«Η αλήθεια είναι ότι το παιδί πέρασε διαβάζοντας στην σχολή και ήμουν πολύ ενθουσιασμένη. Ξαφνικά βλέπουμε να κάνουν κατάληψη τα παιδιά, να ακούω για πάσο που δεν υπάρχει, σίτιση που δεν υπάρχει, σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό. Εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουμε τελικά. Πληρώνουμε τα σπίτια για μένουν τα παιδιά στον Άγιο Νικόλαο ή στη Ρόδο, αντιμετωπίζουμε την αγωνία των παιδιών. Φανταστείτε όταν μου είπε ο γιος μου ότι το πτυχίο που θα πάρει είναι 5ου επιπέδου ισότιμου με ΙΕΚ. Εμείς είμαστε ως γονείς μαζί με τα παιδιά. Προσπαθούμε μέσω κοινωνικών δικτύων να οργανωθούμε ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Καταλαβαίνουμε γονείς από όλη την Ελλάδα. Έχουμε στείλει επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία. Αυτό που θέλουμε είναι οι υπεύθυνοι να σκύψουν σοβαρά σε αυτό που λέμε τουριστική εκπαίδευση για να μην αντιμετωπίζονται οι σπουδαστές ως σπουδαστές κατώτερου επιπέδου» σημείωσε η κα. Καλογιαννάκη.

«Καμπανάκι» Τάσσιου για την «κατάντια» της τουριστικής εκπαίδευσης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρήγορης Τάσσιος τόνισε πως το πρώτο λάθος έγινε όταν το 2015 καταργήθηκε ο ΟΤΕΚ. «Αποτέλεσμα ήταν για δύο χρόνια να μην έχουμε τίποτα στην εκπαίδευση, μόνο με τις προσωπικές θυσίες των  κατά τόπους διευθυντών σχολών όπου υπάρχουν στην Ελλάδα και οι αντίστοιχες στη Ρόδο και στον Άγιο Νικόλαο. Φτάσαμε στο 2019 -20-21, όπου η κα. Ζαχαράκη, στις δικές μας κουβέντες είναι θετική σε όλα αυτά που υποστηρίζει όχι μόνο η σχολή, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι στο υπουργείο Παιδείας το ζήτημα, αυτό δεν θέλει, δεν είναι θέμα της αρμοδιότητας μόνο του υπουργείου Τουρισμού, πολλά χρόνια λέμε ότι οι συναρμοδιότητες φέρνουν εμπόδια στο τουριστικό προϊόν της χώρας, όχι μόνο στην ελληνική ξενοδοχεία αλλά παντού. Τώρα έχουμε μια από αυτές τις συναρμοδιότητες, υπάρχει μια κοινότητα που δεν θέλει να προχωρήσει ο τουρισμός σε μια λογική ακαδημιών ή μιας κατάστασης η οποία θα ελέγχεται και θα προχωρά σε βήματα εκπαιδευτικά, σε σχέση με τη βάση που λέγεται ξενοδοχείο, εστίαση κλπ».

Κλείνοντας, ο κ. Τάσσιος ανέφερε πως πλέον παιδιά από την Χαλκιδική που φοιτούν στον Άγιο Νικόλαο, τον καλούν για να τον ρωτήσουν εάν πρέπει να συνεχίζουν να ενοικιάζουν τα σπίτια τους τον Οκτώβριο ώστε να πάνε στην σχολή. «Εμείς δεν σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είμαστε αμέτοχοι στη διαδικασία αυτή. Η επιστολή  είναι στοχευμένη, εκτός από την κα. Ζαχαράκη, η επιστολή κοινοποιήθηκε στην κα. Κεραμέως και τον κ. Συρίγο. Τώρα αρχίζει και στερεώνεται το θέμα».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα