Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
23.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευθείες απειλές από το Ιράν για χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις – Στο κόκκινο η ένταση με το Ισραήλ

Πρέπει να διαβάσετε

Κλιμακώνει τις απειλές της η Τεχεράνη, προαναγγέλοντας όχι μόνο συνέχιση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ, αλλά βάζοντας πλέον στο στόχαστρο και τις ΗΠΑ προειδοποιώντας πως η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

Τις σχετικές δηλώσεις ιρανών αξιαματούχων μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Αυτή η αντιπαράθεση δεν θα τελειώσει με τις περιορισμένες ενέργειες της περασμένης νύχτας και οι επιθέσεις του Ιράν θα συνεχιστούν, και αυτή η ενέργεια θα είναι πολύ οδυνηρή και λυπηρή για τους επιτιθέμενους», ανέφερε το Σάββατο το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Το Ιράν θα στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις οποιασδήποτε χώρας προσπαθήσει να υπερασπιστεί το Ισραήλ, δήλωσε νωρίτερα στο CNNi ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

«Το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα – βάσει του διεθνούς δικαίου – να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτό το καθεστώς», είπε ο αξιωματούχος.

«Οποιαδήποτε χώρα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το καθεστώς ενάντια στις επιχειρήσεις του Ιράν θα δει, με τη σειρά της, τις περιφερειακές βάσεις και θέσεις της να γίνονται νέοι στόχοι», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ιράν Αζίζ Νασιρζαντέχ: «Εάν μας επιβληθεί σύγκρουση… όλες οι αμερικανικές βάσεις είναι εντός εμβέλειάς μας και θα τις στοχεύσουμε με τόλμη» είπε.

Νωρίτερα η Τεχεράνη εξαπέλυσε νέο κύμα βομβαρδισμών κατά του Ισραήλ όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίστηκαν 91 ενώ μεγάλες υλικές καταστροφές προκλήθηκαν σε περιοχές σε μικρή απόσταση από το Τελ Αβίβ.

Israel Iran Mideast Wars
Kατεστραμμένο κτήριο στο ΙσραήλAP Photo/Ariel Schalit

AP

Εννιά κτίρια στη Ραμάτ Γκαν, συνοικία της παραθαλάσσιας ισραηλινής μητρόπολης Τελ Αβίβ, καταστράφηκαν από ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τις ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανέφεραν σήμερα ισραηλινά ΜΜΕ.

Νέα πλήγματα από το Ισραήλ

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ιρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε κύμα πληγμάτων που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Τεχεράνης.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία έπληξε δεκάδες στόχους, κυρίως υποδομές πυραύλων εδάφους-αέρος, στο πλαίσιο επιχείρησης που είχε στόχο να καταστρέψει τις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος στην περιοχή της Τεχεράνης», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σε απόσταση 1.500 και πλέον χιλιομέτρων από το ισραηλινό έδαφος, η πολεμική αεροπορία έπληξε αμυντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Τεχεράνης», σημείωσε.

Ζημιές στο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν το Σάββατο από το Associated Press άρχισαν να επιβεβαιώνουν μέρος των ζημιών που υπέστη το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Εικόνες από το Planet Labs PBC που ελήφθησαν την Παρασκευή (13/4) έδειξαν ζημιές σε δύο βάσεις πυραύλων, μία στο Κερμανσάχ και μία στο Ταμπρίζ, και οι δύο στο δυτικό Ιράν.

Στο Κερμανσάχ, όπου η βάση βρίσκεται σε πλαγιά βουνού, ήταν ορατά εγκαύματα σε μια μεγάλη περιοχή μετά την επίθεση. Στο Ταμπρίζ, εικόνες έδειξαν ζημιές σε πολλά σημεία της βάσης.

Το Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει τις ζημιές, αν και ανέφερε ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή.

Εκρήξεις και στην Τεχεράνη

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim News έκανε λόγο για «αρκετές εκρήξεις» στην Τεχεράνη. Πλάνα που δημοσίευσε το Tasnim News δείχνουν καπνό να υψώνεται πάνω από την ιρανική πρωτεύουσα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που στοχοποίησαν επίσης πολυκατοικίες, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 και να τραυματιστούν άλλοι 320 και πλέον, στην «μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι», όπως δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.

Φλόγες που ανέδιδαν πυκνό καπνό υψώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για έκρηξη και άλλο για τουλάχιστον δυο προφανώς ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Στο αεροδρόμιο αυτό γίνονται κυρίως πτήσεις εσωτερικού και προς ή από κράτη της περιοχής.

 

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα