Έλληνες και σωματική άσκηση φαίνεται πως είναι δύο αντίθετες έννοιες, καθώς σχεδόν 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν αθλούνται ποτέ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Συγκεκριμένα, το 53% των Ελλήνων δηλώνει ότι ούτε καν έχει κάποια μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως είναι το να κάνει ποδήλατο, να είναι σε ομάδα χορού ή να ασχολείται με την κηπουρική.
Όπως αναφέρει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σχεδόν 2/10 των Ελλήνων περνούν τουλάχιστον 8,5 ώρες ημερησίως καθιστοί.
Η μόνη χώρα που ξεπερνά τη δική μας είναι η Πορτογαλία.
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν φαίνεται να είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των Ελλήνων και γενικά των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς το 35% όσων γυμνάζονται αναφέρουν ότι μείωσαν τη σωματική τους δραστηριότητα και το 14% ότι τη σταμάτησαν.
Ειδικότερα, στα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη συχνότητα άσκησης ή συμμετοχής σε αθλήματα των πολιτών στην ΕΕ και στην ερώτηση «πόσο συχνά γυμνάζεστε ή κάνετε κάποιο άθλημα», το 68% των Ελλήνων δήλωσε «ποτέ» και το 9% «σπάνια».
Χειρότερη επίδοση από τους Έλληνες έχουν μόνον οι Πορτογάλοι, που δηλώνουν σε ποσοστό 73% ότι δεν αθλούνται ποτέ.
Αντίθετα, το 71% των Φινλανδών, το 63% των κατοίκων του Λουξεμβούργου και το 60% των Ολλανδών ασκούνται τακτικά.
Ευρωβαρόμετρο: Ούτε μέτρια σωματική δραστηριότητα για τους περισσότερους Έλληνες
Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη έχουν οι Ελληνες (πάλι μετά τους Πορτογάλους) και όσον αφορά τη μέτρια σωματική δραστηριότητα (ποδήλατο, χορός, κηπουρική κ.ά.), με το 53% να δηλώνει ότι δεν έχει ποτέ τέτοιου είδους δραστηριότητες και το 16% σπάνια (31% και 19% είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ).
Τουλάχιστον 10 λεπτά συνεχές περπάτημα τέσσερις ή και περισσότερες φορές την τελευταία εβδομάδα πριν από την έρευνα είχε το 54% των Ελλήνων (έναντι 61% που είναι ο μέσος όρος των κατοίκων χωρών-μελών της ΕΕ), ενώ 3/10 περπάτησαν 10 λεπτά συνεχόμενα μία έως τρεις φορές την τελευταία εβδομάδα πριν από τη διενέργεια της έρευνας. Το 16% δεν χρειάστηκε ή δεν ένιωσε την ανάγκη να το κάνει.
Το 18% των Ελλήνων περνά την ημέρα του περισσότερες από 8,5 ώρες σε μια καρέκλα, το 37% κάθεται 5,5 έως 8,5 ώρες, το 39% από 2,5 ώρες έως 5,5 ώρες, και μόλις το 5% περνά χρονικό διάστημα μικρότερο από 2,5 ώρες, που είναι και το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ, οι μισοί πολίτες στη χώρα μας που γυμνάζονται ή κάνουν κάποια σωματική άσκηση επιλέγουν το πάρκο ή κάποιον άλλον εξωτερικό χώρο (51% και 47% στην ΕΕ). Το 44% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τη διαδρομή μεταξύ σπιτιού και δουλειάς, σχολής ή και εμπορικών καταστημάτων για να ασκηθεί.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η βελτίωση της υγείας και η χαλάρωση είναι οι τρεις κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες επιλέγουν να γυμναστούν. Αντίθετα, όσοι δεν αθλούνται, επικαλούνται κυρίως έλλειψη χρόνου, απουσία κινήτρων και αναπηρία ή ασθένεια.