Η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,3° C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με ρυθμό δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980, ανακοίνωσαν ο ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.
Την ώρα που στο σύνολο του πλανήτη η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,2° C εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, «η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου που θερμαίνεται ταχύτερα», υπενθυμίζει ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Εν τω μεταξύ, ο πρωτόγνωρος θαλάσσιος καύσωνας ανοιχτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για πολλά είδη. Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αρκετούς βαθμούς (έως και πέντε!) Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ για τα τέλη της άνοιξης και τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο. Κι ενώ θαλάσσιοι καύσωνες σαν κι αυτόν είναι συνηθισμένοι στη Μεσόγειο, αυτές οι ανώμαλες θερμοκρασίες είναι πρωτόγνωρες στον βόρειο Ατλαντικό. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, o αριθμός των ημερών με καύσωνα αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία τριάντα χρόνια έως το 2016, συγκριτικά με τη χρονική περίοδο 1925-54.
Στην Ισπανία από τον περασμένο Οκτώβριο έως τον Απρίλιο του 2023, η βροχόπτωση μειώθηκε κατά 24% σε σχέση με τον μέσο όρο της συγκεκριμένης περιόδου. Τα πιο πρόσφα τα θύματα της παρατεταμένης ξηρασίας είναι τα φλαμίνγκο, τα οποία κανονικά καταφεύγουν στους υδρότοπους της Ανδαλουσίας, αλλά λόγω της αποξήρανσης της λίμνης υποχρεώθηκαν σε μετανάστευση. Η λειψυδρία στη χώρα επηρεάζει επίσης τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες.
Τον Νοέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε ανακοινώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Ευρώπης έγινε με ρυθμό 0,5° C ανά δεκαετία, δηλαδή δύο φορές ταχύτερα από ό,τι ο μέσος όρος των πέντε άλλων μετεωρολογικών περιοχών του πλανήτη.
Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, «οι υψηλές θερμοκρασίες επέτειναν τις έντονες και γενικευμένες ξηρασίες, τροφοδότησαν σφοδρές δασικές πυρκαγιές που είναι υπεύθυνες για τη μεγαλύτερη καμένη επιφάνεια που έχει ποτέ μετρηθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προκάλεσαν υπερβάλλουσα θνητότητα που μετριέται σε χιλιάδες λόγω των κυμάτων καύσωνα», διαπιστώνει στην εισαγωγή της έκθεσης ο Πέτερι Τάαλας.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τις έκτακτες καταστάσεις (EM-DAT), τα ακραία μετεωρολογικά, υδρολογικά και κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη το 2022 επηρέασαν απευθείας 156.000 ανθρώπους και προκάλεσαν 16.365 θανάτους, οφειλόμενους σχεδόν αποκλειστικά στα κύματα καύσωνα.
Από το 1980, οι μετεωρολογικές καταστροφές (καύσωνες, πλημμύρες…) έχουν προκαλέσει τον θάνατο 195.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Οι οικονομικές ζημίες, που συνδέονται στην πλειονότητά τους με πλημμύρες και καταιγίδες, αποτιμώνται στα 2 δισ. δολ. περίπου το 2022, πολύ λιγότερα από τα 50 δισ. δολ. του 2021. Το έτος 2022 «δυστυχώς, δεν είναι μία μοναδική περίπτωση ή κλιματική παραδοξότητα», σχολιάζει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ε.Ε. «Εντάσσεται σε μία τάση που θα καταστήσει τα ακραία επεισόδια θερμικού στρες συχνότερα και εντονότερα σε ολόκληρη την περιοχή».
Μία σπάνια αχτίδα ελπίδας στην έκθεση: τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν για πρώτη φορά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια (22,3%) από τα ορυκτά καύσιμα (20%).
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)