Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευρώπη: «Η ωραία κοιμωμένη»

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Την έντονη αποδοκιμασία τους για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Αποφάσισαν για αργότερα τις κυρώσεις μετά την καταδίκη της Τουρκίας και έδωσαν δίμηνη διορία για αποκλιμάκωση μέχρι τον Δεκέμβριο, όπου θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, μεταδίδουν «πανηγυρικά» τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας με τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και τις απειλές του Ερντογάν.

Μόνο λόγια από τους Ευρωπαίους και τους Δυτικούς συμμάχους της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας είναι η κοινή διαπίστωση με τις κυρώσεις συνεχώς να αναβάλλονται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση φαινομενικά πανηγυρίζει για την «αλληλεγγύη» στα χαρτιά και στα λόγια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Παρά ταύτα πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή θέση για καθεστώς κυρώσεων που ακόμη δεν αποφασίστηκε, δεν θα οδηγήσει πουθενά ούτε πρόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά του ερντογανικού στρατιωτικού κατεστημένου. Πέραν αυτού όμως θεωρείται δύσκολο πρακτικά αδύνατον τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκλίνουν σε επιβολή κυρώσεων που θεωρούν ότι θα έχουν αποτέλεσμα και επιπλέον έχει γίνει κατανοητό ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα εμπορικά – οικονομικά ισχυρά συμφέροντα με την Τουρκία ισχυρών κρατών της Ε.Ε.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει σκοπίμως δημιουργήσει αποικιακές εμπορικές – οικονομικές σχέσεις, δηλαδή με απλά λόγια έχει δώσει «γη και ύδωρ» στους ισχυρούς της Ευρώπης. Στην ουσία όπως λέμε στη λαϊκή γλώσσα τους έχει εξαγοράσει, με απώτερο σκοπό και αντάλλαγμα τη σιωπή τους στη διεκπεραίωση των ανόμων εθνικών της επιδιώξεων σε βάρος της Ελλάδας.

Μόνο η Γερμανία έχει 7.500 εταιρείες που έχουν συμφέροντα στην Τουρκία μαζί με τα πολυάριθμα ξενοδοχεία Γερμανικών συμφερόντων που λειτουργούν στις τουρκικές ακτές. Οι Ολλανδοί έχουν πάνω από 2000 ενώ οι Ιταλοί και Ισπανοί έχουν τεράστια βιομηχανικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς χερσαίους και ναυτικούς το Βερολίνο παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Τώρα η Μαδρίτη ετοιμάζει την κατασκευή ενός μίνι αεροπλανοφόρου πλοίου ειδικών επιχειρήσεων για την Τουρκία. Ένα άλλο θέμα με το οποίο εκβιάζει η Τουρκία την Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό, αφού είναι γνωστό ότι στην Τουρκία διαβιούν πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από διάφορες χώρες, με την απειλή να ανοίξουν οι δίοδοι προκειμένου να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ευρώπη.

Συνεπώς με όλα τα παραπάνω δεδομένα η Ελλάδα μάταια περιμένει το αυτονόητο που θα έπρεπε να έχει συμβεί, δηλαδή να υπερισχύσει η διεθνής λογική με την εφαρμογή του Δίκαιου της θάλασσας που ταυτίζεται με το δίκιο της χώρας μας. Τα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρώπης κλίνουν προς την πλευρά της Τουρκίας και το Δίκαιο μαζί με τα

λιγοστά ευρώ που παράγει η Ελλάδα χάνονται μπροστά στα μιλιούνια γρόσια του Σουλτάνου Ερντογάν και στην αγορά των 100 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας. Είναι προφανές οτι οι πραγματικές αποτελεσματικές κυρώσεις και κυρίως ένα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, θα στερούσαν από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρκετά δις ευρώ, σοβαρότατος λόγος απώλειας συμφερόντων για να αγνοήσουν τους λόγους που απαιτούν την υποχρέωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Συμπέρασμα είναι ότι οι εμφανείς εσωτερικές αδυναμίες της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα συμφέροντα των ισχυρών εθνικών συμφερόντων μελών κρατών, δεν συνδράμουν σε ενιαία σύγκλιση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, υπολογίσιμων και αποτελεσματικών, ικανών για να συνετίσουν την Τουρκία.

Η Ελλάδα πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, λαϊκές, πολιτικές, στρατιωτικές, δείχνοντας αποφασιστικά τη δύναμή της, ως μοναδική περίπτωση να κερδίσει το δίκιο και να γίνει σεβαστή στους φίλους και στους εχθρούς της.

Ο χρόνος κυλάει γρήγορα όμως υπάρχει ακόμη καιρός για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αλλάξουν «το τροπάρι» πριν είναι αργά, όταν τα κρυφά αντιευρωπαϊκά σχέδια και τα καμώματα του Ερντογάν αναγκαστικά θα ξυπνήσουν την Ευρώπη «την ωραία κοιμωμένη» .

Άλλα Πρόσφατα