Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες Δευτέρα στο Αλγέρι ότι η ΕΕ επιθυμεί να ενισχυθεί η εταιρική της σχέση με την Αλγερία στο ενεργειακό πεδίο και η διμερής συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια.
Περίπου «το 90% των εξαγωγών αλγερινού αερίου έχει προορισμό την Ευρώπη, και γνωρίζουμε πως μπορούμε να βασιζόμαστε στην Αλγερία, που είναι αξιόπιστος εταίρος και υπήρξε τέτοιος σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο κ. Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν.
Η ΕΕ, επέμεινε, θέλει να αναπτυχθεί η εταιρική σχέση με το βλέμμα «προς το μέλλον», με προτεραιότητα «στις ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Εξαγωγές
Η Αλγερία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Αφρική. Καθώς επιδίωκαν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ευρωπαϊκές χώρες —ιδίως η Ιταλία— στράφηκαν στο Αλγέρι.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ κάλεσε την Αλγερία να «συμμετάσχει στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για να σταματήσει αυτός ο αδικαιολόγητος πόλεμος και να αμβλυνθεί ο οικονομικός και ο ανθρώπινος αντίκτυπός του στον κόσμο ολόκληρο».
Το Αλγέρι έχει εδώ και δεκαετίες εξαιρετικά στενή σχέση με τη Μόσχα. Ο κ. Ταμπούν αναμένεται τον Μάιο να κάνει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.
Ωστόσο παράλληλα ο πρόεδρος της Αλγερίας ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως αποφασίστηκε να ανοίξει ξανά η πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο, που είχε κλείσει όταν άρχισε η ρωσική εισβολή.
Διάλογος
Ο κ. Μπορέλ εξάλλου ανακοίνωσε πως η ΕΕ και η Αλγερία συμφώνησαν να «ξαναρχίσει ο διάλογος υψηλού επιπέδου μας όσον αφορά την ασφάλεια».
Οι πρώτες επαφές θα γίνουν «πριν από το τέλος του έτους. Αυτό αποδεικνύει ότι η Αλγερία είναι εταίρος εμπιστοσύνης, παράγοντας κλειδί στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στην κοινή γειτονιά μας».
«Έχετε πολύ μακρά ιστορία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και θέλουμε να αναπτύξουμε συνολικό και στρατηγικό όραμα για τις απειλές, παλιές και νέες, να συντονιστούμε και να αλληλοϋποστηριχτούμε» σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς και να «ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στο περιβάλλον μας και στη γειτονιά μας, και σκέφτομαι ιδιαίτερα το Σαχέλ».
Σε ότι αφορά τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Αλγερίας ο κ. Μπορέλ εκτίμησε πως θα μπορούσαν να «τα πηγαίνουν καλύτερα», και πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί λύση στα «εμπόδια» που επέβαλε το Αλγέρι το 2022 «στις εμπορικές ανταλλαγές με την Ισπανία».
Στις αρχές του Ιουνίου, η Αλγερία ανέστειλε συμφωνία με την Ισπανία σε αντίδραση για την απόφαση της Μαδρίτης να υποστηρίξει το σχέδιο του βασιλείου του Μαρόκου για την Δυτική Σαχάρα.