Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευρωπαϊκή ενεργειακή και αμυντική αυτονομία

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Μέσα σε λίγες ημέρες από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές της Μόσχας εναντίον της Δύσης που έφτασαν σε σημείο ενεργοποίησης των πυρηνικών όπλων «η Ωραία Κοιμωμένη Ευρώπης» ξύπνησε από τον βαθύ ενεργειακό, γεωπολιτικό και αμυντικό της λήθαργο.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σε συνδυασμό με την προφανή αδυναμία της να παρουσιάσει ενιαία αμυντική αποτρεπτική ικανότητα, της στερεί τη δυνατότητα σοβαρής αξιόπιστης και υπολογίσιμης δύναμης, ως βασικός διεθνής γεωπολιτικός παίκτης σε μία επικίνδυνη σύγκρουση στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Ευρώπη καλείται να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν νέο σχέδιο ενεργειακών πηγών για την εξασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας και αυτονομίας, από τη συνεργασία άλλων αγορών και της επιτάχυνσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές χωρίς νομοθετικές, περιβαλλοντικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μέσα σε λίγες ημέρες σταθερές παγιωμένες θέσεις δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέρρευσαν για πάντα. Η εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία του ενιαίου αμυντικού δόγματος προς την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ευρώπης, όπως σωστά αυτό το θέμα είχε δρομολογηθεί επί προεδρίας Μακρόν για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ιστορική στροφή θεωρείται η απόφαση της Γερμανίας να επενδύσει 100 δις ευρώ για την άμυνα και εκείνο που απομένει είναι η ευρωπαϊκή απόφαση για κοινή παραγωγή στρατιωτικού πολεμικού υλικού, οχήματα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν κορυφαίες θέσεις στην παραγωγή της παγκόσμιας αγοράς οπλικών συστημάτων. Σήμερα που η Ευρώπη υποχρεούται να υπερασπιστεί τις αξίες της και την ακεραιότητα της και να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα, ήρθε η ώρα να ενισχύσει τη δικής της άμυνα με τα οπλικά συστήματα που παράγει στο έδαφός της.

Είναι βέβαιο ότι το κόστος από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας θα είναι μεγάλο για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών οι τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών, των τροφίμων αναμένεται να εκτιναχθούν προκαλώντας κύματα μακροχρόνιας ακρίβειας και οικονομικής αστάθειας.

Επειδή η νέα αυτή ενεργειακή πανδημία απειλεί να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή οικονομία, η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει άμεσα, όπως το έκανε με την πανδημία του κορονοιού πριν από δύο χρόνια και να διαθέσει στον ενεργειακό πόλεμο όσα κεφάλαια απαιτούνται. Η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για κοινές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου και η έκδοση του ευρωομολόγου είναι στο σωστό δρόμο και μπορεί να αποτελέσουν ανάχωμα στην επερχόμενη ενεργειακή οικονομική κρίση.

Είναι γεγονός ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτούργησε ως καταλύτης για τη διάλυση όλων των ψευδαισθήσεων της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που καλλιεργούνταν από τους Έλληνες και ευρωπαίους θαυμαστές του Πούτιν για το απολυταρχικό καθεστώς που κτίζεται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία.

Παρά ταύτα, το μεγαλύτερο «επίτευγμα» της πολυσυζητημένης εισβολής ήταν η αφύπνιση της Ευρώπης για την εκκίνηση διαδικασιών πραγματοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία οι λαοί της Ευρώπης να αποκτήσουν ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική με κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη ότι τα εδάφη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών είναι δικά μας εδάφη και τα σύνορα των είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη ξύπνησε επιδεικνύοντας μία ισχυρή βούληση να αποκτήσει ενιαία στρατηγική αμυντική φωνή, για να μετουσιώσει την τεράστια οικονομική ισχύ που διαθέτει σε μία ιστορική ειρηνευτική γεωπολιτική δύναμη.

Η Ευρώπη ξύπνησε, η Δύση επιβεβαίωσε την ενότητά της και οι αυταρχικοί απολυταρχικοί ηγέτες αργά ή γρήγορα θα μπουν στη θέση που τους αξίζει, στο περιθώριο της παγκόσμιας ιστορίας.

Άλλα Πρόσφατα