Ευρωπαϊκή «ασπίδα» έναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Πρέπει να διαβάσετε

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε και έλαβε την στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε μία σημαντική νίκη με την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Η Ε.Ε. έστησε «διπλωματικά τείχη» απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας και μία ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το Λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

«Σήμερα δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν MOU μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους και πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με σχέδιο. Και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός προ του δείπνου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών στο προηγούμενο διάστημα, είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου, τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ε.Ε. της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ευρωπαϊκή καταδίκη

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας – Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίστηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

Το κείμενο της Ε.Ε. εκφράζει, επίσης, ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Το πλήρες κείμενο:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραβιάζει την κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Η πρώτη αντίδραση από ευρωπαϊκής πλευράς ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που έγραψε στο διαδίκτυο:

«Πλήρης στήριξη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Είναι μία παράνομη και προκλητική παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας που δημιουργεί αστάθεια στη Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και να είναι καλός γείτονας με τις άλλες χώρες», έγραψε στο Twitter.

Τσίπρας – Γεννηματά ζήτησαν καταδίκη της Τουρκίας

Η ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στήριξης στην Αθήνα έχει αποδοχή και στο εσωτερικό της χώρας. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που συνεδρίασαν παράλληλα με τη Σύνοδο της ΕΕ με την παρουσία Αλέξη Τσίπρα και η Φώφης Γεννηματά, ζήτησαν την έμπρακτη καταδίκη της Τουρκίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «ο στόχος μας  είναι η ειρήνη κα η συνεργασία αλλά η ειρήνη και η συνεργασία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την τήρηση του διεθνούς δικαίου και το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι καθαρό. Τώρα λοιπόν δηλώσεις καθαρές αλλά και κυρώσεις, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αύριο να χρειάζονται».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά:  «το πρώτο βήμα που χρειάζεται είναι μια καθαρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα καταδικάζει την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη, Που καταπατά το διεθνές δίκαιο  και παράλληλα χρειάζεται  αποφασιστικότητα για κυρώσεις σε όποιον επιχειρήσει να την εφαρμόσει. Η Ένωση οφείλει να αντισταθεί στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και να ορθώσει το ανάστημά της».

«Η Λιβύη εκβιάστηκε»

Σε διπλωματικό επίπεδο οι τόνοι ανεβαίνουν και διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία για εκβιασμούς της Άγκυρας προς τη Λιβύη με στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνα της χώρας.

Οι ίδιες πηγές, έκαναν λόγο για στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και δείχνουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού (τεθωρακισμένα) στη Λιβύη.

«Όπως ανέφεραν μάλιστα ”Η  Λιβύη εκβιάστηκε για την υπογραφή του μνημονίου. Έχουμε στοιχεία για παράδοση οπλισμού από την Τουρκία στο λιμάνι της Τρίπολης».

Πέραν του διπλωματικού μαραθώνιου της Ελλάδας, η Μόσχα την ίδια ώρα κρατά αποστάσεις από την Άγκυρα  όπως φάνηκε από το μήνυμα του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόφ που είπε πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα