Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Eυρωεκλογές 2024: Δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις και σχόλια

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Πλησιάζοντας στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε έντονη οργανωτική πολιτική κινητικότητα, με την ολοκλήρωση της λίστας υποψηφίων ευρωβουλευτών και τις καθημερινές προβεβλημένες εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στις κομματικές εκδηλώσεις, των περιοδειών με ομιλίες, δηλώσεις και πολιτικολογιών, σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, την ίδια περίοδο έχουν πιάσει δουλειά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων καταγράφοντας τάσεις διαφοροποιήσεων στους κομματικούς συσχετισμούς, προσδίδοντας όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εικόνα που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διανύει τη δυσκολότερη πολιτική περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 λόγω των πρόσφατων νομοθετικών διαδικασιών, όπως τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, των μη κρατικών πανεπιστημίων και των πολιτικών συζητήσεων και εξελίξεων για την τραγωδία των Τεμπών. Το πολιτικό κλίμα επιδεινώθηκε σε βάρος της κυβέρνησης από την συνεχιζόμενη έξαρση της εγκληματικότητας και του πριν λίγων ημερών περιστατικού γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων της Αττικής.

Παράλληλα, το φαινόμενο της ακρίβειας εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι δεν νιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα μέτρα που έχει μέχρι τώρα υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπικών ερευνών δείχνουν ότι προς το παρόν η Νέα Δημοκρατία κινείται κοντά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019, τα οποία εάν τελικά επαληθευτούν τότε θα μπορεί να θεωρηθεί ότι μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι της χώρας πέρασε το τεστ των ευρωεκλογών θετικά, χωρίς σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις και ιδιαίτερα προβλήματα.

Πάρα ταύτα και προκειμένου η διαμορφωμένη σήμερα πολιτική κατάσταση να μην διαφοροποιηθεί, απαιτείται άμεση επανεκκίνηση για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία και η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι εξακολουθεί να διαθέτει την ίδια ικανότητα που κατείχε στο παρελθόν στη διαχείριση δύσκολων προβλημάτων και επιτυχία στην αντιμετώπιση εξωγενών και εσωτερικών κρίσεων. Εάν θεωρήσουμε ότι με αυτά τα δεδομένα η κατάσταση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση τότε τι πρέπει να πούμε για την εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Μόνο με τρεις λέξεις μπορεί να περιγραφεί η εικόνα που καταγράφεται και αναδεικνύεται από τις μετρήσεις: λαϊκισμός, ανταγωνισμός και κατακερματισμός. Ο λαϊκισμός είναι φαινόμενο διαρκείας που εκδηλώνεται συνήθως όταν τα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, όμως ο κατακερματισμός είναι περισσότερο διακριτός όσο ποτέ, αφού κανένα κόμμα δεν πλησιάζει στις δημοσκοπήσεις το 20%, με αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρη η παγιοποίηση της Ν.Δ. στην πρώτη θέση. Οι μνηστήρες της δεύτερης θέσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται κοντά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την τελική τους κατάταξη το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει από τον δημοσκοπικό « χειμώνα» των προηγούμενων μηνών, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δείχνει σαφή υποχώρηση των ανοδικών τάσεων που είχε παρουσιάσει, πιθανόν λόγω της ίδρυσης νέου κόμματος Δημοκρατίας από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπικές αναλύσεις, αέρα στα πανιά της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου δίνει η ανάδειξη των προβλημάτων εγκληματικότητας, δημόσιας ασφάλειας και των αυξημένων προσφυγικών ροών, ο οποίος εισπράττει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους παραδοσιακούς της Νέας Δημοκρατίας που δείχνουν να πείθονται από την ρητορική του.

Το ΚΚΕ παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς, που δείχνουν να αισθάνονται απογοητευμένοι από τον κατακερματισμό της.

Στους κερδισμένους αυτής της περιόδου φαίνεται και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που διατηρεί σε υψηλό ποσοστό τη δημοτικότητά της. Το στοίχημα του 3% παλεύουν να κερδίσουν τα κόμματα της Νέας Αριστεράς και της Νίκης, ενώ για τους Σπαρτιάτες το μέλλον θεωρείται άγνωστο μετά τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις.

Μετά από τα παραπάνω, το τελικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές μόνο ατζέντα ευρωπαϊκών θεμάτων δεν πρόκειται να έχουν και είναι αμφίβολο εάν ληφθεί ως βασικό κριτήριο για την ψήφο των Ελλήνων τον Ιούνιο, από τις θέσεις των κομμάτων για την Ευρώπη. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναμένεται να πάει να ψηφίσει για να στείλει παντού τα δικά της μηνύματα.

Άλλοι για να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, άλλοι για να ενισχύσουν κάποιο κόμμα της αρεσκείας τους και άλλοι για να καθορίσουν από τώρα ποιος θα είναι ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ελπίζοντας να τον αναδείξουν μελλοντικά κυβέρνηση της χώρας.

Άλλα Πρόσφατα