Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πως μεταδίδεται – Επιτηρούν αλλά δεν ανησυχούν οι ειδικοί

Πρέπει να διαβάσετε

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να προκαλεί στους πολίτες η εμφάνιση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες της Ευρώπης.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Σπούλου, σημειώνοντας πως ο ιός που πλέον εμφανίστηκε και σε χώρες της Ευρώπης, υπήρχε σε χώρες της Αφρικής.

Σύμφωνα με την κα. Πούλου το θέμα της εμφάνισης κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε ευρωπαικές χώρες είναι κάτι που συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων που έγινε στην Αθήνα. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν μιλάμε για επιδημία, μιλάμε για περιστατικά τα οποία έχουν εντοπιστεί και ελέγχονται και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης όλων αυτών που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα περιστατικά. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επιδημία, ούτε καν τοπική», ξεκαθάρισε.

Τα συμπτώματα

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ήπια ευλογιά, ή μια βαριά ανεμοβλογιά, για να καταλάβουμε περίπου την κλινική εικόνα», ανέφερε η κα Σπούλου. Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι εξάνθημα (που θυμίζει την ανεμοβλογιά σε ποιο βαρά μορφή), πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες.

Πως μεταδίδεται

Η κα Σπούλου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό ιό. «Μεταδίδεται βασικά με τα σταγονίδια, αλλά όχι πάρα πολύ εύκολα. Δεν είναι γρίπη, μεταδίδεται αλλά όχι τόσο εύκολα όπως οι συνήθεις λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Ποιος προσβάλει, ποιο νοσούν βαριά – Τα ποσοστά θνητότητας

Σύμφωνα με την κα Σπούλου η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει όλους του ανθρώπους ανεξαρτήτων φύλου ή ηλικίας. Ωστόσο σημείωσε πως όσο πιο επιβαρυμένος είναι ένας οργανισμός τόσο ποιο βαριά μπορεί να νοσήσει. «Υπάρχουν πολλά στελέχη αυτού του ιού, αλλά κάνουν πιο ήπια νόσηση, άλλα πιο βαριά, ενώ υπάρχει και μια σχετική θνητότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμβόλια

Για συγκεκριμένη μορφή της ευλογιάς, δεν υπάρχει εμβόλιο, ανέφερε η κα Σπούλου, τόνισε όμως πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς προφυλάσσονται και από την ευλογιά των πιθήκων.

«Βέβαια όπως ξέρετε το εμβόλιο της ευλογιάς έχει βγει από τα προγράμματα εμβολιασμού των περισσότερων χωρών διότι ουσιαστικά ευλογιά δεν υπάρχει. Σε περίπτωση που έχουμε κρούσματα και μιλήσουμε για επιδημία , θεωρητικά, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσουμε ξανά για την χρήση του εμβολίου της ευλογιάς», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Η κα Σπούλου αναφέρθηκε και στον φόβο που δημιουργείται στον κόσμο στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων και στην πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας πανδημίας μετά από αυτή του κορωνοϊού.

Η ίδια τόνισε πως οι πολίτες είναι λογικό να παρουσιάζουν πλέον μία ευαισθησία σε τέτοιου είδους ειδήσεις, ωστόσο δεν πρέπει να προκαλείται πανικός καθώς η αναφορά της εμφάνισης κρουσμάτων ιών είναι μια διαδικασία που συνέβαινε ανέκαθεν στα επιδημιολογικά δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να επιτηρούν τέτοιες καταστάσεις.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σίγουρα η ενημέρωση του κόσμου είναι χρήσιμη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γνωρίζοντας κάτι θα πρέπει και να φοβόμαστε για επιδημίες. Είμαστε στην εποχή της πανδημία των πληροφοριών και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά σοβαρό με την έννοια ότι η μαζική πληροφορία, χωρίς να ζυγίζεται η βαρύτητά της ή ακόμα και τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται χωρίς να αξιολογείται η βαρύτητα της κάθε πληροφορίας, δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στον κόσμο. Σαν λοιμωξιολόγοι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επιδημιολογικά δίκτυα στα οποία υπάρχει αυτή η ανταλλαγή των πληροφοριών. Αυτά τα πράγματα πάντα γίνονταν και έτσι πρέπει να γίνεται. Αλλά το ότι αυτό μεταφράζεται σε φόβο για τον κόσμο αυτό είναι πάρα πολύ κακό και δεν πρέπει να συμβαίνει», κατέληξε η κα Σπούλου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα