Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευλογιά των πιθήκων: Δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα, και αυτό μετά από ταξίδι στο εξωτερικό -Τα 8 συμπτώματα

Πρέπει να διαβάσετε

Το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα.

Πρόκειται για 47χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Ισπανία ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση και είναι σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση τον ΕΟΔΥ.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

«Το Σάββατο 11/6 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη».

Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας που ταξίδεψε στην Πορτογαλία το πρώτο κρούσμα
Στο μεταξύ, πριν από τρεις ημέρες περίπου, είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, στη χώρα μας.

Πρόκειται για άνδρα ο οποίος είχε ταξιδέψει προσφάτως στην Πορτογαλία, και μετέβη στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων.

Μετά τον αρχικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ, ο άνδρας επιβεβαιώθηκε ότι όντως είναι θετικός στον ιό.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα 8 συμπτώματα
Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 8 συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

πυρετό,
πονοκέφαλο,
μυαλγίες,
οσφυαλγία,
λεμφαδενοπάθεια,
ρίγος,
εξάντληση,
ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σε ενημερωτικό σημείωμα του ΕΟΔΥ υπογραμμίζεται επίσης, πως παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

«Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα» σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: «Αναμένονται νέα κρούσματα αλλά να μην ανησυχούμε»

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Mega Σαββατόκυριακο», ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι αναμένει νέα κρούσματα και στη χώρα μας, αφού «η νόσος ξέφυγε από τη συνήθη μετάδοσή της, ενώ συνήθως περιοριζόταν στην υποσαχάρια Αφρική».

Ωστόσο «δεν πρέπει να ανησυχούμε», επισημαίνοντας πως η νόσος έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και δεν έχει ασυμπτωματική νόσηση, όπως συμβαίνει με τον κορωνοϊό, στοιχείο που θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη μετάδοσή της.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα