Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εξετάζονται και άλλα ύποπτα κρούσματα της Όμικρον 2 στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

«Συναγερμός» σήμανε στις υγειονομικές αρχές του νησιού, μετά τον εντοπισμό δύο νέων κρουσμάτων της Όμικρον 2 στην Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας και Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, σημείωσε πως το εργαστήριο κάνει γονιδιωματική επιτήρηση στην προσπάθεια να ανιχνεύσει οποιαδήποτε στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα. «Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, όπως στο παρελθόν, κατάφερε με τις μεθόδους που θα ακολουθεί και τα πρωτόκολλα να εντοπίσει ύποπτα κρούσματα. Δύο εκ των οποίων, που είναι από τα πρώτα που εντοπίστηκαν με τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον 2. Έχουμε και άλλα δείγματα που έχουν το ίδιο προκαταρκτικό πρότυπο και αναμένουμε τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Είναι κάτι που γίνεται και στα άλλα δύο κεντρικά εργαστήρια της χώρας. Είναι θέμα χρόνου να ανιχνευθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Απλά εμείς είμαστε πιο ευέλικτοί, πιο γρήγοροι και έχουμε αποτελέσματα πιο έγκαιρα από το υπόλοιπο δίκτυο».

Ο κ. Σουρβίνος διευκρίνισε πως στο κρούσμα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, που εντοπίστηκε στη Σητεία, δεν υπάρχει μετακίνηση, ούτε ταξίδι όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά εντός Κρήτης ή Ελλάδος. «Μια ένδειξη που δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει στην κοινότητα η υποπαραλλαγή, σε κάποιο βαθμό. Το εργαστήριο μας στα πλαίσια της γονιδιωματικής επιτήρησης βρίσκει την Όμικρον ακόμη σε ένα ποσοστό 90-93% σταθεροποιημένο τις τελευταίες ημέρες, που σημαίνει ότι ένα 7 – 10% δεν ανήκει στην παραλλαγή αυτή και πρέπει να εστιάσουμε σε τι στέλεχος αντιστοιχεί το υπόλοιπο ποσοστό. Είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα ανιχνευόταν ακόμη κρούσματα που ανήκουν στο στέλεχος Δέλτα. «Επειδή έχουν παρόμοιο πρότυπο στους αρχικούς ελέγχους, θέλουμε να δούμε με την τελική γονιδιωματική ανάλυση αν μιλάμε για Δέλτα ή αν έχουμε κάνει στροφή προς Όμικρον 2. Είναι κάτι που έχει συμβεί σε χώρες του βορρά, είναι αναμενόμενο όχι μόνο να εμφανιστεί στη χώρα μας αλλά οι προβλέψεις στην Αμερική λένε ότι θα επικρατεί η Όμικρον 2 και είναι κάτι που μένει να δούμε αν συμβεί και στη χώρα μας ή αν θα έχει πιο μικρή επίδραση στην πανδημία, στη χώρα αλλά και στην Κρήτη».

Μάλιστα, τόνισε πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως η υποπαραλλαγή αυτή, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με την Όμικρον περίπου 1,5 φορές. Σε ότι αφορά την κλινική εικόνα φαίνεται να μην επιδεινώνει τη σοβαρότητα της νόσησης και σε ότι αφορά την ανοσιολογική κάλυψη υπάρχει μια μελέτη που έχει υποβληθεί για δημοσίευση και κρίση που δείχνει ότι η υποπαραλλαγή αυτή, μπορεί να διαφεύγει σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα εμβόλια από ότι η Όμικρον και είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση το «εμπόδιο» αυτό λύνεται με την γ΄δόση του εμβολίου.

Πρόσθεσε δε, πως οι μελέτες, εργαστηριακές και κλινικές φαίνεται να δείχνουν ότι ακόμη και αν υπάρχει μείωση αποτελεσματικότητας των εμβολίων η προστασία είναι πολύ σημαντική έναντι της νόσησης και της νοσηλείας σε ΜΕΘ. «Παραμένουμε στο ίδιο μοτίβο του πλήρους εμβολιασμού με 3 δόσεις και σε ότι αφορά την επίδραση αυτής της υποπαραλλαγής στην πανδημία, το σενάριο ενός νέου κύματος παρότι υπάρχει, φαίνεται ότι δεν θα το δούμε. Αναμένουμε να υπάρχει μια επιμήκυνση, μια παράταση της πτώσης που θα πρέπει να βλέπουμε λόγω της Όμικρον μια παρατεταμένη θετικότητα στην κοινότητα ενώ θα έπρεπε να μειώνεται η Όμικρον και τα κρούσματα να πέφτουν».

Ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως μια ακόμη άγνωστη παράμετρος που δεν γνωρίζουμε και μπορεί να συμβεί θεωρητικά αλλά πρακτικά είναι σπάνιο, είναι να νοσήσει κάποιος σύντομα από την Όμικρον και την Όμικρον 2.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο η ανίχνευση της θετικότητας ενός δείγματος αν είναι θετικό ή όχι στον κορωνοϊό δεν επηρεάζεται από τα μοριακά τεστ της PCR. «Η διάγνωση είναι απόλυτα ασφαλής. Αυτό που χάνουμε ως πλεονέκτημα ήταν ένα διαγνωστικό εργαλείο που είχαμε όσο εφαρμόζαμε μια συγκεκριμένη πρακτική, για να έχουμε μια γρήγορη εικόνα, αν πρόκειται για Όμικρον ή όχι. Αυτό το χάνουμε γιατί η μετάλλαξη σήμα κατατεθέν έχει χαθεί στο στέλεχος αυτό, οπότε δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε αν είναι Δέλτα, Όμικρον ή Όμικρον 2. Αυτό έχουμε χάσει, αλλά δεν επηρεάζει τη διάγνωση της θετικότητας».

Κλείνοντας, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος της πανδημίας. «Έχει δείξει ένα μεγάλο βαθμό εκπλήξεων και ούτε πρέπει να ασπαζόμαστε ως δόγμα ότι κάθε νέα μετάλλαξη είναι λιγότερο επιβλαβής και επικίνδυνη σε σχέση με την προηγούμενη. Τρανό παράδειγμα είναι η Δέλτα, που ήταν πιο επικίνδυνη από το Άλφα. Ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο για να διανύσουμε, θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η Όμικρον 2, αν εμφανιστεί σε μεγάλη έκταση στη χώρα μας. Θα είναι πολύ σημαντική παράμετρος για να δούμε τι γίνεται με την εμβολιαστική κάλυψη και τα εμβόλια. Όλοι αυτοί οι παράμετροι θα καθορίσουν το μήκος της πανδημίας στο 2022».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα