Στην εξέλιξη της πανδημίας και στην ένταξη της Θεσσαλονίκης στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό.
«Τα κρούσματα “βάφουν” αυτομάτως τον χάρτη», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος αποδίδοντας την αρνητική εξέλιξη για τη Θεσσαλονίκη στο μικρό ποσοστό εμβολιασμού που κινείται γύρω στο 50%, με κάποιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας να είναι σε υψηλότερα επίπεδα και κάποιες άλλες σε χαμηλότερα. Γι’ αυτό άλλωστε και η διασπορά των κρουσμάτων δείχνει πως περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες θετικότητας, καθώς εκεί είναι σε χαμηλά επίπεδα και ο εμβολιασμός των πολιτών.
Να μη… μοιρολογεί η Θεσσαλονίκη
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, «δεν πρέπει να μοιρολογεί η Θεσσαλονίκη. Ο Οκτώβριος πρέπει να είναι μήνας εμβολιασμών για να έχουμε έναν -κατά το δυνατόν- ομαλό χειμώνα».
Θα διχαστεί η κοινωνία και θα… βουλώσουν αυτιά
Επίσης ο πρόεδρος του ΠΙΣ τάχθηκε κατά της ματαίωσης των παρελάσεων. «Τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε έχει τεθεί προκαταρκτικά ως σκέψη», είπε χαρακτηριστικά και κατέθεσε την προσωπική του άποψη: «Θα είναι πολύ κακή ιδέα αυτές οι εκδηλώσεις (σ.σ. λιτανείες και παρελάσεις ενόψει 26ης και 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη) να αναβληθούν. Η αναβολή τους θα διχάσει την κοινωνία της πόλης και δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε στη συνέχεια. Και αυτό είναι πάρα πολύ κακό».
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο «αν θέλουμε να συνεχίσει να μας ακούει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να ληφθεί τέτοια απόφαση. Θα “βουλώσουν” αυτιά πολλών συμπολιτών μας και αυτό θα μας δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα για τη συνέχεια».
Πρόσθεσε, πάντως, πως «κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί κάποια χρονική στιγμή», είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις ώστε να «διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών».
Επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε στον Real Fm πως δεν έχουν συζητηθεί επιπλέον μέτρα για τη Θεσσαλονίκη πλέον όσων ήδη ισχύουν για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς η εμπειρία της Κρήτης και άλλων περιοχών στις οποίες εφαρμόστηκαν έδειξε ότι απέδωσαν.
Πηγή: protothema.gr