Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εξαδάκτυλος: Ανέφικτο το ταυτόχρονο άνοιγμα αγοράς και σχολείων

Πρέπει να διαβάσετε

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία εξαιτίας της αύξησης των νοσηλευομένων, την προσπάθεια «εξισορρόπησης» μεταλλάξεων-εμβολιασμών, αλλά και τη δυσκολία ταυτόχρονου ανοίγματος λιανεμπορίου και σχολείων περιγράφει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο CNN Greece. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, τα μέτρα αποδίδουν, το σύστημα υγείας έχει ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς τους προηγούμενους μήνες, οπότε και είχαμε πολύ πιο ραγδαία αύξηση, ενώ σημειώνει παράλληλα, ότι οι αριθμοί που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να μας απογοητεύουν.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, τονίζει:

«Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δέχονται πίεση, ειδικά τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς αυξάνεται ο αριθμός και των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και των ανθρώπων που χρειάζονται να νοσηλευτούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είμαστε σε μία φάση όπου χρειάζεται το σύστημα να χρησιμοποιεί τις εσωτερικές του εφεδρείες, δηλαδή κλίνες που δεν είχαν εξαρχής διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών με Covid να διατίθενται για τη νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, και σε μια φάση όπου θα αρχίσουμε και κάποιες μεταφορές ανθρώπων από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα για να απελευθερωθούν περισσότερες κλίνες εφόσον αυτό χρειαστεί».

Επισημαίνει, ωστόσο, το σύστημα υγείας έχει ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς τους προηγούμενους μήνες, οπότε και είχαμε πολύ πιο ραγδαία αύξηση:

«Στις 3 Δεκεμβρίου είχαμε 620 διασωληνωμένους. Χθες είχαμε 391 που σημαίνει ότι έχουμε ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς και μάλιστα τότε είχαμε και μια πολύ πιο ραγδαία αύξηση, διότι αν δούμε, στις 3 Νοεμβρίου είχαμε 169 διασωληνωμένους και στις 26 Νοεμβρίου, -23 ημέρες μετά- είχαμε 603 και το συγκρίνουμε με το γεγονός ότι το Φεβρουάριο είχαμε, στις 3 Φεβρουαρίου 244 και στις 26 Φεβρουαρίου 371. Βλέπουμε ότι έχουμε μια αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται βαριά νοσηλεία, η οποία είναι πιο μικρή, αναλογικά σε ό,τι αφορά το ρυθμό της, που σημαίνει ότι και τα μέτρα αποδίδουν και το σύστημα παρά τις δυσκολίες και με την αυτοθυσία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ανταποκρίνεται».

Υψηλά κρούσματα και αποκλιμάκωση

Απαντώντας στο ερώτημα για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει ότι ο απόλυτος αριθμός θα πρέπει να συγκρίνεται πάντοτε με τον αριθμό από τα τεστ από τα οποία προέρχεται.

«Ο αριθμός 1.000 τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο ή τον Μάρτιο πλέον, δεν είναι ο ίδιος αριθμός διότι προέρχονται από πολύ περισσότερα τεστ. Αυτό βεβαίως είναι ζητούμενο να γίνονται περισσότερα τεστ, για να μπορούμε να ανιχνεύουμε τους ανθρώπους που είναι θετικοί νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή ίσως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε αυτό το τρίτο κύμα εχουμε τις μεταλλάξεις, οι οποίες κινούνται ταχύτερα, είναι πιο μεταδοτικές από τους ιούς που είχαμε το φθινόπωρο και την άνοιξη του ‘20, που σημαίνει ότι πρακτικά δεν πρέπει να βλέπουμε απλώς τον αριθμό στον οποίο βρισκόμαστε, αλλά να κάνουμε και μια αναγωγή -αν θα μπορούσαμε να πούμε-, πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχαμε τα μέτρα», εξηγεί και συμπληρώνει:

«Και αυτό το βλέπουμε από παραδείγματα άλλων χωρών, τις οποίες για να αποφύγουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση, λάβαμε τα μέτρα. Π.χ. η Πορτογαλία τον Ιανουάριο αντιμετώπισε μια τρομακτικά δύσκολη κατάσταση. Κατά συνέπεια οι αριθμοί που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να μας απογοητεύουν, αντιθέτως μας λένε ότι ορθώς πράττουμε αυτό που πράττουμε και ότι σε ορατό μέλλον θα μπορούμε να χαλαρώσουμε».

Ανέφικτο ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου/ σχολείων

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εμφανίζεται θετικός, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό δεν επηρέασε αρνητικά την πορεία της πανδημίας τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων θα γίνει οπωσδήποτε νωρίτερα, την χρονική στιγμή δεν μπορώ να την προσδιορίσω. Αλλά θα σας πω ότι στις 14 Δεκεμβρίου όταν επετράπη το click away και άνοιξαν τα κουρεία, κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα, είχαμε 558 διασωληνωμένους. Και αυτό δεν επέδρασε αρνητικά στην πτωτική πορεία της πανδημίας μέσα στον Δεκέμβριο και παρά την εορταστική περίοδο την οποία είχαμε, περιορισμένη, βέβαια», διευκρινίζει.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι δεν είναι εφικτό ένα ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων.

«Δεν νομίζω ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα (σχολείων και λιανεμπορίου) είναι εφικτό διότι είδαμε ότι όταν στις 11 Ιανουαρίου περάσαμε από την τηλεκπαίδευση στη φυσική εκπαίδευση, είδαμε 12-13 μέρες μετά αμέσως την πανδημία να αναστρέφεται», απαντά σε σχετική ερώτηση.

«Πολύ κοντά στο 20% ανοσίας από τον επόμενο μήνα»

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτιμά ότι είμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε στο 20% ανοσίας από τον επόμενο μήνα.

«Με βάση το ρυθμό των εμβολιασμών και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανοσία λόγω νόσησης, από τον επόμενο μήνα, θα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το 20% ανοσίας στον πληθυσμό, συνδυαστικά εμβολιασμοί και αναρρώσαντες πάντα, το οποίο μας βάζει να κινούμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο. Όχι στο τοπίο ασφάλειας που μας φέρνει το 60,70% ανοσοποίησης, αλλά σε ένα τοπίο πολύ διαφορετικό και πολύ πιο ελεύθερο από αυτό που ζούμε τώρα».

«Θέμα χρόνου να κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη»

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις σημειώνει ότι κάνουν τον ιό ταχύτερο, προσθέτοντας ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει, ήδη σε ορισμένες περιοχές ανιχνεύεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά και επειδή κινείται ταχύτερα θα κυριαρχήσει. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι «δεν είναι βέβαια πιο επικίνδυνες με την έννοια να προκαλούν βαρύτερη νόσηση, απλά επηρεάζοντας περισσότερους ανθρώπους αυτό θα δημιουργήσει περισσότερους ανθρώπους να χρειάζονται νοσηλεία και περισσότεροι άνθρωποι ενδεχομένως να καταλήξουν λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων. Βεβαίως το ότι έχουμε εμβολιασμένους αυτή τη στιγμή στις μεγαλύτερες ηλικίες θα αντιρροπήσει εν μέρει αυτή την ενέργεια».

Εμβολιασμοί

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, σημειώνει ότι η πορεία τους εξαρτάται από τις παραλαβές εμβολίων που έχουμε, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι κατάτι λιγότερες από τις αναμενόμενες. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα να αποκατασταθούν οι παραλαβές και να αυξηθούν. «Εφόσον έχουμε πολλά εμβόλια, η χώρα έχει τη δυνατότητα να τα χορηγήσει σε ταχύτατο χρονικό διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το Πάσχα δεν θα είναι όπως πέρυσι, ούτε και όπως πρόπερσι»

Για το φετινό Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος λέει: «Το Πάσχα δεν θα είναι όπως πέρυσι, αλλά δεν θα είναι και όπως πρόπερσι. Δηλαδή δεν θα είμαστε τελείως ελεύθεροι το Πάσχα, αλλά δεν θα ζήσουμε το Πάσχα το περσινό που δεν ακούσαμε καν την καμπάνα να χτυπάει. Το πώς ακριβώς θα κάνουμε Πάσχα δεν μπορούμε να το ξέρουμε από αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα θα είμαστε σε ένα επίπεδο ελευθερίας πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα και από αυτό που είχαμε πέρυσι».

«Μέχρι το Πάσχα θα περάσουμε σε διαφορετικές φάσεις περιορισμών. Μέχρι τότε αρκετές δραστηριότητες θα έχουν επανέλθει. Πότε και ποιες θα το δούμε».

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να τηρούνται καλύτερα»

Σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων, παραδέχεται ότι αυτά θα μπορούσαν να τηρούνται καλύτερα, «αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πρώτον ότι είναι μέτρα πολύ δύσκολα στην τήρησή τους διότι είναι κόντρα στην κοινωνική φύση του ανθρώπου και δεύτερον ζητούμε να τηρηθούν από μια κοινωνία, η οποία ούτε εκπαιδευμένη για να τηρεί αυτά τα μέτρα είναι και είναι και τρομακτικά κουρασμένοι μετά από ένα χρόνο προσπάθειας. Μπορούμε να προσπαθήσουμε για καλύτερη τήρηση των μέτρων, αλλά χωρίς να στοχοποιούμε ο ένας τον άλλον και ειδικά ομάδες ανθρώπων».

Κλείνοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος προτρέπει τους πολίτες «να μην αισθανόμαστε ότι ο κόπος μας είναι μάταιος, να μην μελαγχολούμε να βλέπουμε λιγάκι τι κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γύρω μας, οι οποίες κάνουν παρόμοια πράγματα με αυτά που κάνουμε εμείς, να βλέπουμε τα αποτελέσματά μας που είναι καλύτερα, και να αντλήσουμε δυνάμεις για τις τελευταίες εβδομάδες ταλαιπωρίας που μας απομένουν».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα