Στην ανάπτυξη Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), στα κύρια σημεία εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, φαίνεται πως προχωρά τις τελευταίες ώρες ο Ελληνικός Στρατός, τη στιγμή που χιλιάδες από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Την ίδια ώρα, οΤούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα μέσω Αδριανούπολης είναι 36.776».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το evros24.gr, τα οχήματα του Ε.Σ. είναι έτοιμα να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις με μαζική ρίψη καπνογόνων ή – σε έκτακτες περιπτώσεις – έναρξη προειδοποιητικών πυρών.
Τα οχήματα μπορούν να εκτοξεύσουν δακρυγόνα και καπνογόνα όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρίψη τους γίνεται σε κοντινή απόσταση από τα οχήματα καθώς δημιουργούν ένα προπέτασμα καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει να στοχοποιηθεί το όχημα στο πεδίο της μάχης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς του Ε.Σ. συνιστά μια τυπική διαδικασία, η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο εκτάκτων περιστατικών και αποτελεί πάγια τακτική για τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και ειδικότερα για τις μονάδες προκάλυψης, που επιχειρούν κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθοριακής γραμμής.
Δήμαρχοι Έβρου: «Κυνηγητό» στα σύνορα και ανησυχία για τις εξελίξεις
Το CNN Greece συνομίλησε με τρεις δημάρχους της περιοχής του Έβρου για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ανοίγει τα σύνορα.
Πρόκειται για τους δημάρχου Διδυμοτείχου, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκου, και Ορεστειάδας, Βασίλη Μαυρίδη. Και οι τρεις δήμαρχοι είπαν ότι:
- Γενικά, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγωνδεν είναι αυξημένες.
- Είναι πολύ ενισχυμένη η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού.
- Μικρές ομάδες προσπαθούν να βρουν τα αφύλακτα σημεία των συνόρων για να περάσουν
Να σημειωθεί επίσης ότι οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις εξελίξεις.
Ο Μητσοτάκης καλεί την Frontex στον Έβρο
Δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών πραγματοποίησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Σάββατο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπορέλ, ο οποίος βρίσκεται στο Χαρτούμ.
Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.
«Ζήτησε και τα ρέστα» από τον Δένδια ο Τσαβούσογλου
Σε επιθετικό τόνο επιμένει να κινείται η Άγκυρα, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Έβρο, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απαντά το Σάββατο στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μέσω Twitter.
Ο κ. Τσαβούσογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση, από τις ελληνικές αρχές, των χιλιάδων προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται σε προκλητικό τόνο κατά της Αθήνας, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές, ενώ «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου», «προβαίνουν», όπως τονίζει, «ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά αθώων».
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο Twitter:
«Κοιτάξτε ποιος μας δίνει μαθήματα για το διεθνές δίκαιο! Χωρίς ντροπή πετούν δακρυγόνα κατά χιλιάδων αθώων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα μας, αλλά είναι καθήκον της Ελλάδας να τους συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ανθρώπους!».
Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Ανακαλέστε την απόφαση για πρόσβαση των προσφύγων στα σύνορά μας
Είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση της Ελλάδας, διά στόματος του κ. Δένδια, για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και τα νησιά, μετά την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σύνορα με τη χώρα μας σε πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής, στον απόηχο της ελληνικής άρνησης στο τουρκικό αίτημα, για επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, μετά το θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτικών στην Ιντλίμπ.
Κατά πληροφορίες, στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της για τους παράνομους μετανάστες, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν μετακινεί οργανωμένα, ούτε τους παροτρύνει να φτάσουν στην Ελλάδα.
«Απλώς είναι μεγάλο το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, αιτιολόγησε το βέτο στην επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ βάσει της άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί να συμπεριληφθούν στη δήλωση του ΝΑΤΟ οι υποχρεώσεις της για το μεταναστευτικό όπως απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας του 2016.
Τέλος, σημειώνεται ότι για τις εξελίξεις στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του σε Αυστρία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.
Πηγή: cnn.gr