Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
9.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους χειμερινούς προορισμούς για σκι

Πρέπει να διαβάσετε

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον Ευρωπαϊκό τουρισμό τα επόμενα χρόνια, και ιδιαίτερα στον χειμερινό τουρισμό.

Περισσότερα από τα μισά Ευρωπαϊκά σκι resort (53%), από σύνολο 2.234 που λειτουργούν στην Ευρώπη, πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο το χιόνι που συνηθίζεται να έχουν οι χειμερινοί προορισμοί να μην επαρκεί για τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Στο σενάριο της αύξησης κατά 4 βαθμούς Κελσίου μάλιστα, σχεδόν όλοι οι προορισμοί για σκι (98%) θα επηρεαστούν.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που διενήργησαν οι επιστήμονες Hugues François από το Γαλλικό Ινστιτούτο για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον, και Franz Prettenthaler από το Joanneum Research στο Γκρατς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Grenoble Alpes και το Meteo France, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Nature Climate Change».

Η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά σκι στον κόσμο, διαθέτοντας το 50% των σκι resort σε παγκόσμια κλίμακα και περισσότερα από 80% που προσελκύουν πάνω από 1 εκατ. σκιέρ κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας συρρικνώνει τις «οφέλημες» ημέρες για σκι, τις ημέρες δηλαδή που η χιονόστρωση επαρκεί για τη δραστηριότητα του σκι, με αποτέλεσμα οι προορισμοί αυτοί να στρέφονται στην τεχνητή παραγωγή χιονιού για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Οι προβλέψεις της έκθεσης κάνουν λόγο για διαφοροποίηση των επιπτώσεων της αύξησης της θερμοκρασίας ανά προορισμό. Για παράδειγμα, το σκι θα συνεχίσει να είναι εφικτό τουλάχιστον σε λίγες περιοχές της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και των Σκανδιναβικών χωρών ακόμη και μετά από αύξηση τεσσάρων βαθμών Κελσίου, όμως περιοχές όπως τα Απέννινα Όρη στην Ιταλία, τα όρη της Ιβηρικής Χερσονήσου ή η Μ. Βρετανία θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο.

Εκτός από τη φυσική χιονόπτωση, οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τον παράγοντα δημιουργίας χιονιού: εάν η μισή περιοχή των πεδίων για σκι μπορεί να καλυφθεί με χιόνι, το ποσοστό κινδύνου μειώνεται, αλλά με αύξηση δύο βαθμών Κελσίου, το 27% των ευρωπαϊκών περιοχών σκι και στους 4 βαθμούς Κελσίου, το 71% επηρεάζεται από πολύ υψηλό κίνδυνο έλλειψης χιονιού.

Ωστόσο, η παραγωγή τεχνητού χιονιού αυξάνει επίσης τη ζήτηση για νερό και ηλεκτρισμό και έτσι φέρνει μαζί της πρόσθετες εκπομπές CO2, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον, ένα σύστημα δημιουργίας χιονιού δεν εγγυάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν απαιτείται – για παράδειγμα όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Συνολικά, η συμβολή της παραγωγής χιονιού στις εκπομπές CO2 παραμένει σχετικά μικρή στο σύνολο του χειμερινού τουρισμού με τις υπηρεσίες διαμονής και ταξιδιών να αντιπροσωπεύουν πολύ περισσότερες εκπομπές: «Η παραγωγή χιονιού συνήθως υπερεκτιμάται, αλλά χωρίς αυτήν, ο χειμερινός τουρισμός πιθανότατα δεν θα ήταν δυνατός σε πολλά μέρη», επισημαίνει ο κ. Prettenthaler.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα