Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
19.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι προκλήσεις για το 2024 – Αβεβαιότητα σε οικονομία και διεθνείς εξελίξεις

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιμέτωπο με τη σειρά καυτών θεμάτων που δεν κάνουν με την οικονομία και τις πολιτικές, βρίσκονται πλέον οι Βρυξέλλες αλλά και το Βέλγιο που ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2024, το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προκλήσεις και οι στόχοι των Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μια κρίσιμη χρονιά με δύο νέα μέλη στη ζώνη Σένγκεν, ευρωεκλογές και το στοίχημα της πολιτικής ασύλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW το Βέλγιο αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΕ πολλές αβεβαιότητες τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε σχέση με τις μεγαλύτερες πολιτικές πολιτικές.

Το 2023 έφυγε με μια σημαντική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, δεδομένου ότι μετά από διαπραγματεύσεις δώδεκα ετών, η Αυστρία ήρε εν μέρει τις επιφυλάξεις της, επιτρέποντας τη μερική ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο του Σένγκεν. Από τις 31 Μαρτίου καταργούνται οι έλεγχοι για τα αεροπορικά ταξίδια από τις δύο αυτές χώρες στα άλλα κράτη-μέλη που μετέχουν στο χώρο του Σένγκεν, ενώ για τους παρόντες ελέγχους θα συνεχιστούν στις χερσαίες μεταφορές.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές προτάσεις, σύμφωνα με το Βέλγιο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρό, η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη βελγική προεδρία θα είναι η εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας στο μεταναστευτικό, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, η ταχύτερη επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών σε περιόδους μεταναστευτικών πιέσεων.

Παράλληλα στο μέτωπο της οικονομίας οι αβεβαιότητες έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό, ο οποίος ναι μεν βρίσκεται σε σαφή καθοδική πορεία, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχιστεί. Σε περίπτωση που οι ομαλές, για τα μέσα του έτους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων, κάτι που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Την 1η Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ελαστικοί από τους υφιστάμενους.

Τέλος 6 και 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές στα 27 κράτη-μέλη, με μεγάλο ερωτηματικό την επίδοση των ακροδεξιών και λαϊκών κομμάτων αλλά και το πόσο μια εκλογική άνοδος τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία της Ευρωβουλής.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα