Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ανακοίνωσε η Eurostat. Eιδικότερα, στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα (30/8) στη δημοσιότητα. Αντίθετα, στο 2,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 2,6% τον Ιούλιο.
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).
Σε χαμηλό 3 ετών ο πληθωρισμός στη Γαλλία
Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία ενισχύοντας το σενάριο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια έπειτα από παρόμοιες επιβραδύνσεις στη Γερμανία και την Ισπανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 2,7% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει 2,1%.
Υποχώρηση για τον πληθωρισμό σε Γερμανία – Σε χαμηλό 1 έτους για Ισπανία
Tην Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για την Γερμανία και την Ισπανία. Ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis την Πέμπτη.
Ο πληθωρισμός στην Ισπανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους – μια υποχώρηση που είναι πιθανό να αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτό είναι λιγότερο από τη μέση εκτίμηση του 2,5% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
«Να είναι επιφυλακτική η ΕΚΤ»
Τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωζώνη θα βρεθούν υπό το βλέμμα των επενδυτών όπως και οι επόμενες της κεντρικής τράπεζας.
Εξάλλου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακιμ Νάγκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι επιφυλακτική όσον αφορά την πολύ γρήγορη μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη επιστρέψει στον στόχο του 2% σε μόνιμη βάση. Ακόμη αναμένεται και η ανακοίνωση του βασικού δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Μαΐου, ο οποίος είναι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι τα στοιχεία του Ιουλίου θα αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις για μια οικονομία της Χρυσομαλλούσας».
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικό έδαφος, για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί. Ανέφερε ακόμη ότι η υπερβολικά αυστηρή νομισματική πολιτική εγκυμονεί κινδύνους για μία οικονομία σαν την ευρωπαϊκή, με τις αγορές να εκτιμούν τουλάχιστον άλλες δύο περικοπές των ευρωπαϊκών επιτοκίων εντός του έτους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, καθώς οι κίνδυνοι για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% εξακολουθούν να υφίστανται, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Ενώ τα στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει σε γενικές γραμμές τις βασικές προοπτικές της ΕΚΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ότι ο στόχος των τιμών μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του 2025, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος και θα μπορούσε ακόμη να συγκρατήσει τη συνολική υποχώρηση, δήλωσε την Παρασκευή η Σνάμπελ. «Δεδομένου ότι η πορεία επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από μια σειρά κρίσιμων στοιχείων, η μείωση θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά και με προσοχή», δήλωσε σε ομιλία της στο Ταλίν της Εσθονίας.