Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Eurostat: Χάνουν μερίδιο αγοράς οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας της Ε.Ε.

Πρέπει να διαβάσετε

Τα μερίδια αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνονται στις περισσότερες χώρες από το 2013, όταν η Eurostat άρχισε να συλλέγει αυτά τα δεδομένα. O συγκεκριμένος δείκτης μεριδίου αγοράς περιγράφει πόση ενέργεια εξυπηρετεί η μεγαλύτερη εταιρεία του δικτύου σε μια αγορά. Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς υποδηλώνουν μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή αγορά.

Το 2021, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διέφερε μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Κύπρο (88%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (79%), την Κροατία (76%) και την Εσθονία (64%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τέσσερα μέλη της ΕΕ: ​​Πολωνία, Λιθουανία και Ιταλία (17%) και Σουηδία (19%). Στην Ελλάδα ήταν λίγο πάνω από το 44%.

Σε ετήσια βάση, από το 2020 έως το 2021, η μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς αναφέρθηκε στην Ιρλανδία (32%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-32%). Η αύξηση της μετοχής υποδηλώνει αύξηση της συγκέντρωσης της αγοράς, για παράδειγμα μετά από συγχώνευση μεγάλων συμμετεχόντων στην αγορά. Αντίθετα, η μείωση της μετοχής δείχνει μείωση της συγκέντρωσης της αγοράς. Από τις άλλες χώρες της ΕΕ, 15 ανέφεραν μια αλλαγή από το 2020 έως το 2021 που είναι κάτω του 10%.

Σε σύγκριση με το 2013, το μερίδιο αγοράς του 2021 του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμάνθηκε από -39 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο Λουξεμβούργο (μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και -20 π.μ. στη Σλοβακία έως -1 π.μ. στη Βουλγαρία και -4 π.μ. στη Φινλανδία. Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στη Σουηδία (19%) και στην Πολωνία (17%), ενώ αυξήθηκε στην Ουγγαρία (+10 π.μ.), τη Ρουμανία (+3 π.μ.) και την Ισπανία (+2 π.μ.).

Εισαγωγή και παραγωγή φυσικού αερίου: το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας μειώθηκε σε 14 χώρες της ΕΕ

Για τις εισαγωγές και την παραγωγή φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ήταν 100% στην Εσθονία, τη Μάλτα και τη Σουηδία, όπου μόνο μία οντότητα κυριαρχούσε στην εθνική παραγωγή και εισαγωγές. Το 2021, η ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια από φυσικό αέριο ήταν μόνο 2,3% του συνόλου στη Σουηδία.

Η Μάλτα είναι μια μικρή αγορά, επομένως αναμένεται ότι μια οντότητα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου είχε το χαμηλότερο επίπεδο διείσδυσης στην αγορά στην Ιρλανδία (22%) και στην Τσεχία (23%).

Σε ετήσια βάση, από το 2020 έως το 2021, η μεγαλύτερη μείωση μεριδίου αγοράς αναφέρθηκε στην Κροατία (-45%) και στην Τσεχία (-38%). Ο αριθμός των κύριων εταιρειών που εισάγουν ή παράγουν φυσικό αέριο για την τοπική αγορά αυξήθηκε από 5 σε 6 στην Τσεχία και από 3 σε 5 στην Κροατία.

Σε σύγκριση με το 2013, το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου μειώθηκε σε 14 μέλη της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία το 2021. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-61 π.μ.), τη Λετονία (-54 π.μ.) και την Τσεχία (- 46 σελ).

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο παρέμεινε το ίδιο στη Σουηδία (στο 100%), ενώ αυξήθηκε σε τέσσερα μέλη της ΕΕ: ​​Λιθουανία (+22 π.μ.), Εσθονία (+16 ποσοστιαίες μονάδες), Σλοβακία (+13 ποσοστιαίες μονάδες) και Βέλγιο (+7 ποσοστιαίες μονάδες).

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα