Το κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων, που είχε στηθεί μέσα στην αρμόδια υπηρεσίατης περιφέρειας Νοτίου Τομέα και έδινε άδειες οδήγησης χωρίς εξετάσεις, λειτουργούσε σαν μια «καλοκουρδισμένη μηχανή», με τους εμπλεκόμενους να έχουν διακριτούς ρόλους.
Και ενώ οι παραδοχές τους, που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, είναι άκρως αποκαλυπτικές, η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση απέκλεισε το ενδεχόμενο προφυλάκισής τους και τους άφησε όλους ελεύθερους, προκαλώντας έτσι τον προβληματισμό και τη δυσφορία στελεχών των αδιάφθορων της ΕΛΑΣ που εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες παρακολουθούσαν το κύκλωμα να θησαυρίζει δίνοντας διπλώματα οδήγησης χωρίς καμία διασφάλιση.
Το CNN Greece φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα όσα είπαν οι κατηγορούμενοιστην υπόθεση στους αστυνομικούς των εσωτερικών υποθέσεων. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς είπαν πως έβγαζαν στο δρόμο επικίνδυνους οδηγούς επειδή έπρεπε να βρουν χρήματα για τη… σύνταξη της μητέρας τους ή για την άνεργη αδελφή τους!
«Το 2018 αρχίσαμε και στήναμε κάποιες αίθουσες με τους συγκατηγορουμένους μου χωρίς να παρουσιάζονται οι υποψήφιοι στη θεωρητική εξέταση. Από το 2018 που ξεκινήσαμε με όλα αυτά που θα σας περιγράψω και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10 με 15 στημένες αίθουσες από εμάς. Για την διαδικασία των στημένων αιθουσών εξετάσεων έχω να σας πω ότι η Κ. ήταν εκείνη που έφερνε τις κάρτες των υποψηφίων οδηγών για τις στημένες αίθουσες εγώ έπαιρνα τις σφραγίδα και τις προγραμμάτιζα για την ημέρα και την ώρα που μου έλεγε η Κ…» λέει ένας εκ των κατηγορουμένων, και συνεχίζει: «(…) Στη συνέχεια, τη συμφωνημένη ημερομηνία για τις στημένες αίθουσες έκανα τυχαία επιλογή στους υποψήφιους και τους επέλεγα είτε από τους απορριφθέντες είτε απόντες. Να σημειωθεί ότι στις ημερομηνίες που αποφάσιζε η Κ. να πραγματοποιηθούν οι στημένες αίθουσες, στημένη ήταν πάντα η τελευταία χρονικά από τις προγραμματισμένες θεωρητικές εξετάσεις και ποτέ στις στημένες αίθουσες δεν παρουσιαζόταν οι υποψήφιοι προς εξέταση, δηλαδή περνούσαν τις θεωρητικές εξετάσεις χωρίς να προσέλθουν στη διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών του Νοτίου Τομέα Αττικής. Μετά το πέρας των στημένων θεωρητικών εξετάσεων και συνήθως μεσημβρινές ώρες, ο Σ. έπαιρνε με USB από το server της αίθουσας των εξετάσεων και διαμόρφωνε την λίστα των επιτυχόντων υποψηφίων αναλόγως με τις οδηγίες που έδινε η Κ. Ειδικότερα ως προς τη λίστα των ατόμων θέλω να σας πω ότι κάποιες φορές υπήρχαν στοιχεία ατόμων τα οποία δεν γνώριζαν για τη θεωρητική τους εξέταση και τα οποία τα βάζαμε για να φαίνονται ότι κάποιοι έχουν αποτύχει στη θεωρητική εξέταση. Τα στοιχεία αυτά μας τα έδιναν οι σχολές οδήγησης Τ. και Τ. για να φαίνονται ότι κάποιοι υποψήφιοι δεν προσήλθαν στην εξέταση ή ότι απέτυχαν. Επίσης θέλω να σας πω ότι ο Σ. μού είπε ότι έπαιρνε περισσότερα χρήματα από εμένα, καθώς θεωρείτο χάκερ της διεύθυνσης και εκτελούσε ποιο δύσκολο έργο».
Στη δικογραφία, όμως, οι κατηγορούμενοι παραδέχονται και ότι κάποια στιγμή το κύκλωμα αποφάσισε να καταστρέψει υπολογιστές ώστε να μην υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους, που θα μπορούσαν να τους προδώσουν σε ενδεχόμενη έφοδο των Αρχών.
«Το προηγούμενο βράδυ, απ’ όσο θυμάμαι με πήρε τηλέφωνο η Κ. και μου είπε να περάσω το πρωί έξω από τη διεύθυνση μεταφορών και να έχω το νου μου γιατί ήθελε μαζί με κάποια ακόμη άτομα να κάνουν “καθάρισμα”. Εγώ κατάλαβα ότι με το “καθάρισμα” εννοούσε να σβήσουν προφανώς κάποια στοιχεία ή δελτία υποψηφίων και δεν ήμουν πολύ θετικός, ωστόσο πέρασα μια βόλτα το απόγευμα εκείνο αλλά δεν μπήκα ποτέ μέσα στο κτήριο ούτε συνάντησα κανέναν από αυτούς. Το βράδυ εκείνο, μάλιστα, ο Γ. μου έστειλε στο κινητό μου ένα “ok” και εννοούσε προφανώς ότι τελείωσε το “καθάρισμα” και να γυρίσω σπίτι του, αλλά εγώ είχε ήδη φύγει. Την επόμενη ημέρα που πήγαν κάποιοι μαθητές για να δώσουν εξετάσεις έμαθα ότι αυτές αναβλήθηκαν και μετά έμαθα από παιδιά στη διεύθυνση μεταφορών ότι κάηκαν οι δίσκοι που χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις και τα γραπτά».
πηγή: cnn.gr