του Σωτήρη Μεταξά
Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη δικτύου Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα βρίσκει την Κρήτη απολύτως έτοιμη για τη δημιουργία μία δομής που θα αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες άμεσα, μόλις δοθεί το έναυσμα από το υπουργείο.
Εξάλλου, η έρευνα και η εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την οικογενειακή ιατρική αποτελούν όχι μόνο παράδοση αλλά και στοχευμένο προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής.
Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και την προεργασία προηγούμενων ετών για τη στήριξη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το μήνυμα προς την πολιτεία είναι ότι η Κρήτη είναι έτοιμη σε επίπεδο σχεδιασμού, στελέχωσης αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων να λειτουργήσει το πρώτο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες υπηρεσίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην 4η ΤΟΜΥ Ηρακλείου ενώ σε κάθε περίπτωση η παρουσία εξειδικευμένου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ακαδημαϊκού προσωπικού, εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της δομής από την πρώτη ημέρα του νέου εγχειρήματος.
Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ιδρύσει επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα στη χώρα που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές.
Ο ρόλος τους θα είναι διττός. Αφενός η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Να σημειωθεί, πως ήδη είναι σε εξέλιξη μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και η 7η ΥΠΕ και αφορά στην «μετάγγιση» επιλεγμένων προτύπων από την Ευρώπη σε υγειονομικές δομές του νησιού.