Εθνικό πένθος για μία εβδομάδα κηρύχθηκε στη Μιανμάρ με τους πολίτες να καλούνται να τηρήσουν την Τρίτη (1/4) ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Παρασκευής, που ισοπέδωσε κτίρια κι υποδομές κι άφησε πίσω, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για πάνω από 2.000 νεκρούς αν και εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Πέντε μέρες μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών, πολλοί στη Μιανμάρ συνεχίζουν ακόμα να κοιμούνται έξω, στην ύπαιθρο, ελλείψει στέγης, ενώ οι Αρχές αναγκάζονται να θάβουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους.
Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα ως και την Κυριακή ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τη στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος.
Το στρατιωτικό καθεστώς διέταξε τον πληθυσμό να διακόψει κάθε δραστηριότητα εκείνη την ώρα με ανακοινωθέν του ενώ θα γίνουν προσευχές σε ναούς και σε παγόδες.
Οι μαρτυρίες από το σημείο της κατατροφής συγκλονίζουν: Τα νεκρά σώματα έπρεπε να «αποτεφρωθούν σε στοίβες» στο Μανταλέι όπως δήλωσε στο BBC μία φοιτήτρια. Η 23χρονη, που ήθελε να γίνει γνωστή μόνο ως Τζ., έχασε τη θεία της στον σεισμό της περασμένης Παρασκευής.
«Έχω δει πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, να σκύβουν και να κλαίνε δυνατά στους δρόμους», είπε η Τζ.
Τη Δευτέρα (31/3), οι αρχές της Μιανμάρ έκαναν λόγο για 2.056 νεκρούς, 3.900 τραυματίες και 270 αγνοούμενους.
Η Μανταλέι, με βάση όσα είναι γνωστά, υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές: δεκάδες κτήρια μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες συντριμμιών. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, εκατοντάδες τραυματίες κι ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά, οδηγούνται σε χώρους στάθμευσης, σε κλίνες με ροδάκια, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις θα προκαλέσουν ζημιές στην κτιριακή υποδομή.
Στην περιφέρεια της πόλης, κρεματόριο παρέλαβε εκατοντάδες πτώματα κι αναμένονται ακόμη περισσότερα, καθώς συνεχίζουν να ανασύρονται θύματα από τα συντρίμμια.
Έρευνες και στην Ταϊλάνδη
Σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, στην Μπανγκόκ, συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες στα συντρίμμια 30ώροφης πολυκατοικίας υπό ανέγερση, προοριζόμενης για εγκατάσταση της δημόσιας διοίκησης. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, με βάση τα επίσημα δεδομένα, όμως δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ωστόσο σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μπανγκόκ δεν έχουν εντοπιστεί ζωτικά σημάδια από τα ερείπια ενός πολυώροφου στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης όπου έχουν παγιδευτεί περισσότεροι από 70 άνθρωποι.
Οι διασώστες ετοιμάζονται να σκάψουν βαθύτερα με βαρείς γερανούς έτοιμους, πρόσθεσε.
Προηγουμένως απέφυγαν από τη χρήση βαρέων μηχανημάτων από φόβο ότι το κτίριο θα καταρρεύσει περαιτέρω.