Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια για όλες τις αποφάσεις και τις συμφωνίες, επί των σοβαρότερων εθνικών θεμάτων που καθόρισαν την τύχη της Ελλάδας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται διαχρονικά η έλλειψη της Πολιτικής, Εθνικής Συνεννόησης.
Από τα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι και σήμερα τίποτα δεν άλλαξε, η πολιτική σκέψη εξακολουθεί να απουσιάζει, ο ένας πολιτικός φθείρει τον άλλο, σε μια συνεχή σύγκρουση μέχρι τελικής εξόντωσης.
Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε πραγματικά να ενώσει τους Έλληνες και υπό την ηγεσία του κυριάρχησαν στον κόσμο. Σε εκείνη την κρίσιμη καμπή της ιστορίας εάν δεν υπήρχε ο Αλέξανδρος να επιβάλλει την Εθνική συνεννόηση, είναι βέβαιο ότι οι Πέρσες θα εξαφάνιζαν όχι μόνο της Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι Έλληνες έχουν αδύναμη μνήμη, δεν διδάσκονται από την ιστορία για τα δεινά που έχουν υποφέρει, γι’ αυτό θα υποφέρουν στο μέλλον κι άλλα κακά, που θα οφείλονται στη διχόνοια και τον εγωϊσμό τους.
Έρχονται περιπτώσεις που βάζουν το εγώ τους και το ατομικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα τους και η συναδέλφωση έρχεται μόνο σε εθνικό κίνδυνο ή όταν συμπίπτουν τα συμφέροντά τους.
Σήμερα η Ελλάδα διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, μέσα από μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση διαρκείας, χωρίς σοβαρή προοπτική και το μέλλον της να διαγράφεται αβέβαιο.
Παρά ταύτα τα τελευταία οκτώ χρόνια οι κυβερνήσεις άλλαζαν, τα μνημόνια διαδέχονταν το ένα το άλλο, η πολιτική αντιπαράθεση ήταν καθημερινό φαινόμενο χωρίς καμμιά πολιτική, κοινωνική, εθνική συνεννόηση.
Αφού δεν κατάφεραν οι Έλληνες να βγουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτή την οικονομική κρίση, στην οποία είναι βέβαιο ότι θα βουλιάζαμε οριστικά αν δεν υπήρχε η «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς περιμέναμε όλοι να βγούμε ενωμένοι στην αντιμετώπιση επίλυσης του Σκοπιανού Εθνικού ζητήματος;
Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων με τις εντελώς διαφορετικές θέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για το ίδιο θέμα, αλλά και τα τραγελαφικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, πριν και μετά την ψήφιση της συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την έλλειψη εθνικής συνεννόησης για ένα μεγάλο εθνικό θέμα.
Η χώρα δεν πέτυχε καλή συμφωνία. Η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» που επεδίωκαν οι Σκοπιανοί και η σκόπιμη σύγχυση περί ιθαγένειας και εθνότητας είναι τα κύρια αρνητικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας.
Κακή η συμφωνία, εθνικά επιζήμια για τη χώρα και εξ ίσου εθνικά επιζήμιο θα ήταν εάν δεν γινόταν καμιά συμφωνία. Και στις δυο περιπτώσεις κατά τη γνώμη μας η χώρα θα είχε επιτύχει το στόχο της, εάν είχε σταθερή πορεία με πολιτική συνεννόηση και εθνική συνεργασία.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση αντί να λειτουργήσει με εθνική συνεννόηση και εθνική θεσμική γνώμη για το θέμα, επέλεξε τη διαπραγμάτευση ερήμην των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα. Με την κύρωση της συμφωνίας από τους Σκοπιανούς η συμφωνία αυτή δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει και όπως ήταν αναμενόμενο ψηφίστηκε κανονικά από την Ελληνική Βουλή.
Ένας ασφαλής τρόπος υπάρχει για να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοιες εθνικές ήττες, η πολιτική εθνική συνεννόηση σε θεσμικό επίπεδο, με κοινή συνισταμένη των πολιτικών δυνάμεων στην επίλυση των εθνικών ζητημάτων.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για υπεύθυνη θεσμική λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.
Είναι ανάγκη η χώρα να πορευτεί στο μέλλον με συγκλίσεις, ανεξάρτητα από την επίτευξη αυτοδυναμίας στη Βουλή, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα μέσα στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μέχρι τώρα η Εθνική Συνεννόηση έλειπε από την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι υποχρέωση της κοινωνίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων να την υιοθετήσουν, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά για τη χώρα.