Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΕΣΥ: Ρεκόρ αποχωρήσεων υγειονομικών ως το τέλος του έτους – Πόσοι έχουν φύγει από το 2021

Πρέπει να διαβάσετε

Τη μελανή εικόνα που έχει σχηματιστεί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, λόγω των ελλείψεων προσωπικού που εντείνονται συνεχώς, αποτυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Το λειτουργικό αδιέξοδο στο ΕΣΥ επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα λόγω μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών. Αποχωρήσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων είτε προς συνταξιοδότηση ή για δουλειά στο εξωτερικό με καλύτερες συνθήκες εργασίας και απείρως καλύτερες αμοιβές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυσλειτουργία των νοσοκομείων με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν αποχωρήσει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι, και όπως αναφέρει «πρόκειται για αριθμό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις, από τη σύσταση του ΕΣΥ». Μάλιστα, προς την κατάκτηση ενός ακόμη αρνητικού ρεκόρ φαίνεται πως οδεύει το ΕΣΥ και για το εφετινό έτος, καθώς «το 2023 από τα στοιχεία που έχουμε, θα προσεγγίσουμε τις 5.000 αποχωρήσεις, αριθμό ρεκόρ για το ΕΣΥ σε ένα έτος» όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Το ισοζύγιο σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΕΣΥ είναι προβληματικό, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό και τα κενά καλύπτονται κυρίως με επικουρικές προσλήψεις.  Μάλιστα, ακόμη και όταν προχωρούν οι προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό, στην πραγματικότητα αυτές αφορούν το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται και που συμμετέχει πριμοδοτούμενο στις προκηρύξεις. «Ουσιαστικά, έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Επικουρικοί θα γίνουν μόνιμοι» σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

«Μπαλώματα» και άγονες προκηρύξεις 

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τα τεράστια κενά που καταγράφονται προσπαθούν να τα «μπαλώνουν» οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με μετακινήσεις προσωπικού. «Όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη, ειδικά από τον… φτωχό συγγενή, τις δομές της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» σημειώνει, αναφορικά με τις μετακινήσεις προσωπικού.

Οι ελλείψεις υγειονομικών πλήττουν το ΕΣΥ στον πυρήνα του. Είναι ενδεικτικό, ότι στο νοσοκομείο Άρτας το Σωματείο Εργαζομένων κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία για επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης λόγω έλλειψης γιατρών – λείπουν ακτινολόγοι, χειρουργοί, πνευμονολόγοι και άλλες ειδικότητες. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ακτινολογικού Τμήματος ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ μετακίνησε μία γιατρό ακτινολόγο από το Κέντρο Υγείας Αγρινίου, η οποία ωστόσο παραιτήθηκε και δεν πήγε.

Με οριακό προσωπικό λειτουργεί και το νοσοκομείο Μεσολογγίου. Ενδεικτικά, η Καρδιολογική κλινική διαθέτει τρεις καρδιολόγους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για να γίνει η διαχείριση των εφημεριών, δύο φορές τον μήνα που δεν υπάρχει εφημερεύων καρδιολόγος, οι νοσηλευόμενοι της Καρδιολογικής κλινικής μεταφέρονται στην Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου και μετά επιστρέφουν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Η δε ακτινολόγος που υπηρετεί στο αντίστοιχο τμήμα του νοσοκομείου Μεσολογγίου έχει μετακινηθεί από το νοσοκομείο Αγρινίου.

«Δεν πρόκειται να προσελκύσουμε γιατρούς με 1.850 ευρώ τον μήνα, νοσηλευτές ή διασώστες με 800 ευρώ τον μήνα, τραυματιοφορείς με 650 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να γίνουν άλλες προσλήψεις, να δοθούν κίνητρα, αύξηση μισθών και ωρομισθίου, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), να τεθούν όρια στον ιδιωτικό τομέα από τον ΕΟΠΥΥ. Να μην επιτρέψουμε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Το «αγκάθι» των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ 

Η ένταξη των εργαζομένων της υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) είναι μία χρόνια πληγή του ΕΣΥ, ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων τους. Πλέον έχει περιπλακεί με τις αλλαγές στους ασφαλιστικούς φορείς και τις ανατροπές που επέφεραν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ετσι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, καταγράφεται το εξής παράδοξο: συμβασιούχοι εργαζόμενοι και όσοι προσελήφθησαν μετά την 1.1.2011 διατηρούν ως ασφαλιστικό φορέα το πρώην ΙΚΑ, τώρα ΕΦΚΑ. Οι υπάλληλοι αυτοί που εργάζονται σε επαγγέλματα που το πρώην ΙΚΑ αναγνωρίζει ως Βαρέα και Ανθυγιεινά, είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ με ευνοϊκές συνταξιοδοτικές διατάξεις στα όρια ηλικίας θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα 62 ετών με 15 έτη υπηρεσίας. Υγειονομικοί που προσελήφθησαν πριν την 31/12/2010 διαθέτοντας ασφαλιστικό φορέα το πρώην Δημόσιο, τώρα ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν καθότι δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, επειδή δεν συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και δεν έχουν φυσικά συμπληρώσει το 62 ο έτος της ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Έτσι καλούνται να εργασθούν πάνω από 45 έτη για να λάβουν σύνταξη».

Για τους υγειονομικούς αυτούς των δύο ταχυτήτων η ΠΟΕΔΗΝ έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η Ομοσπονδία θα του θέσει και το ζήτημα των 2.000 εργαζομένων που υπηρετούν με προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών. «Οι συμβάσεις τους λήγουν σε λίγες ημέρες. Η απόλυσή τους θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων, για αυτό πρέπει να ανανεωθούν» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα